Cultură

EXCELENȚA PE PODIUM // Uniunea Scriitorilor din Moldova și-a desemnat laureații

Au celebrat excelența scrisului la Gala premiilor literare ale Uniunii Scriitorilor din Moldova (USM). Ajuns la cea de-a 15-a ediție, evenimentul a fost organizat cu sprijinul financiar al Fondului Național al Culturii și al Direcției Cultură a Primăriei Chișinău. În premieră, laureații au fost onorați cu trofee, realizate de maestrul Valentin Vârtosu. Moldova 1 este partener media al Galei.

facebook/ Uniunea Scriitorilor din Moldova/ Sculptorul Valentin Vârtosu își prezintă „Dorumetrele”, trofeele oferite la Gala premiilor literare ale USM
Sursa: facebook/ Uniunea Scriitorilor din Moldova/ Sculptorul Valentin Vârtosu își prezintă „Dorumetrele”, trofeele oferite la Gala premiilor literare ale USM

Revelații muzicale, bucuria revederii, îmbrățișări, emoții - atmosferă deosebită la Gala premiilor.

„E ziua de vârf, ziua în care tragem linie și-i aducem în față pe cei care au creat cărți memorabile”, a menționat Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

„Autori foarte buni. A fost greu pentru noi, juriul, să discernem. - Pe ce puneți accent? - Sigur că pe valoare, în primul rând, pe valoare estetică, literară. Ne uităm, evident, și la contextul în care apare o anumită carte dacă ea rezonează cu momentul pe care-l trăim”, a relevat Vitalie Ciobanu, președintele juriului.

Premiul Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România a fost înmânat lui Val Butnaru de Varujan Vosganian, președintele Uniunii Scriitorilor din România, iar premiul „Opera Omnia” i-a fost acordat criticului literar Eugen Lungu.

„O linie de bilanț și, totodată, are și o conotație ușor nostalgică. Te determină să te uiți în trecut și să vezi ce ai făcut până acum. Dar, în același timp, îți oferă și o privire în viitor, vezi ce ai de făcut”, a conchis criticul literar, editorul Eugen Lungu.

Premiul „Relații culturale” i-a fost acordat lui Iulian Ciocan, unul dintre scriitorii cu cele mai multe traduceri în alte limbi.

„Cred că în clipa în care vom avea vreo 5-6 autori, care vor avea traduceri în 10-15 țări europene, cred că atunci se vor deschide porțile și pentru alți scriitori basarabeni”, a estimat Iulian Ciocan, Premiul „Relații culturale”.

Primul roman al Lorinei Bălteanu „Legată cu funia de pământ" s-a învrednicit de premiul pentru „Cartea de proză".

„Păi, cum să spun? Bine că o carte de valoare își are locul ei. În primul rând, că-i citită. Dacă-i reeditată, înseamnă că-i citită, dacă-i tradusă în altă limbă, înseamnă că-i mai universală decât locală. Adică mă bucur pentru cartea mea mai mult decât pentru mine”, a spus Lorina Bălteanu.

„Textele de pe blog sunt o încercare de a reveni la firesc. Asta este! Adică nu am alte pretenții decât încercarea de a reveni la firesc, la bunul-simț. Atunci când evenimentele depășesc bunul-simț sau firescul, eu reacționez”, a declarat editorul Gheorghe Erizanu, Premiul „Cartea de publicistică”.

„Am încercat să reabilitez această temă, tema cărții pentru vacanță, pentru că de multe ori se crede că o carte pentru vacanță este o carte ușurică, o carte pe care o citești într-o zi, apoi o arunci”, a precizat scriitorul Grigore Chiper, Premiul „Proză scurtă”.

Trofeele pentru scriitori, realizate de Valentin Vârtosu, sunt din seria DORUMETRE.

„Dorumetrele, zic eu, sunt mecanismele ce măsoară dorul de țară, fiindcă mulți dintre noi, cei care suntem în afara hotarelor țării, tot purtăm în suflet acel dor pentru țara mamă”, a explicat sculptorul Valentin Vârtosu.

Pe podium au urcat 18 scriitori, cărora li s-au acordat premii în valoare de la cinci la zece mii de lei.

Autor: Silvia Hodorogea

Citește mai mult