Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a prezentat comisiei parlamentare de profil Planul 33
Republica Moldova este într-o etapă de tranziție de la țară asociată Uniunii Europene, la țară care aspiră la aderare. Pe de o parte, guvernul moldovean se ocupă de transpunerea legislației europene potrivit acordului de asociere, semnat în 2014, care ne-a permis până acum să călătorim fără vize și să liberalizăm parțial comerțul cu țările Uniunii Europene. Pe de altă parte, prioritatea este deschiderea negocierilor și realizarea celor nouă condiții ale Comisiei Europene. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a fost audiat astăzi de comisia parlamentară pentru politică externă. El a anunțat o restructurare internă a ministerului, problema cu care se confruntă Guvernul este capacitatea administrativă redusă. În același timp, ministrul Popescu a vorbit și despre un plan de accelerare a procesului de aderare - Planul 33.
Potrivit raportului, din cele 705 de acte normative ale Uniunii Europene care urmau să fie aplicate în legislația națională conform acordului de asociere, doar 377 au fost transpuse în totalitate, iar 144 - parțial. Cele mai multe restanțe sunt înregistrate la ministerele agriculturii și infrastructurii.
„Tot ce a fost posibil de amânat, a fost amânat. Doar actele absolut stringente care ardeau, vorba ceea, sau a existat o presiune publică fie din interior, fie mai degrabă din exterior, acele acte au fost implementate. Ori dacă ne uităm și la Acordul cu privire la spațiul aerian comun, un acord extrem de important care a permis reducerea prețului la traficul aerian, la biletele pe care le achită cetățenii, și acolo abia dacă au fost implementate jumătate din actele care urmau să fie implementate”, constată vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi.
„Armonizarea legislației nu este un proces tehnic, adică care presupune numai retranscrierea unor acte normative în legislația Republicii Moldova. La elaborarea unui act normativ, ministerul urmează să țină cont de două aspecte. Unu este armonizarea și al doilea este posibilitatea tehnică nemijlocit în Republica Moldova. Sunt anumite acte care pot fi elaborate dar transpunerea în realitate, reieșind din condițiile economice, sociale, est practic imposibilă”, menționează secretarul general al Guvernului, Igor Talmazan.
Planul 33 anunțat de ministrul Popescu se referă la 33 de capitole care vor fi negociate cu Uniunea Europeană și care ar trebui să cuprindă restanțele din ultimii opt ani.
„Evident, tot acest lucru presupune foarte multă coordonare internă, presupune adoptarea unor legi, dar mai ales aplicarea lor, deseori presupune și resurse, or atunci când spunem că avem nevoie de capacități [...] administrative pentru a accelera aderarea noastră la UE, deseori aceste capacități înseamnă oameni, înseamnă angajați, înseamnă salarii, înseamnă negocieri, înseamnă bugetare”, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu.
Parlamentul va primi o listă de priorități legislative ale Guvernului pentru sesiunea de primăvară care va fi deschisă în această săptămână.