RETROSPECTIVĂ // Expoziția personală a artistului plastic Iurie Platon, deschisă la MNAM
Creator desăvârșit, artistul stabilit în Germania și intrat în circuitul expozițional internațional, Iurie Platon rămâne profund legat de arta și cultura națională. Dovadă este și expoziția personală, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM), unde sunt expuse valoroase lucrări de pictură, ceramică și sculptură.
„Iarna copilăriei", compoziția realizată în 1987, când Iurie Platon expunea lucrări alături de profesorii săi din Tallinn, alături de alte lucrări în ceramică, sculptură, pictură, realizate în diferite perioade, sunt dovada talentului excepțional nativ al artistului. O parte din opere a fost adusă din atelierul său din Berlin, altele au fost realizate la Chișinău. Sunt prezentate și creațiile artistului din patrimoniul Muzeului Național de Artă, achiziționate în anii 80-90 ai secolului trecut.
„Îmi era interesant, eram curios să văd lucrările celea, de multe ori nici nu-mi aminteam cum arată. Toate împreună nu au fost expuse niciodată”, precizează plasticianul.
O capodoperă în spațiul public este compoziția sculpturală în bronz „Trenul durerii", realizată de Iurie Platon.
„Monumentul dedicat victimelor deportărilor staliniste reprezentând durerea, dar, în primul rând, el ca artist s-a manifestat în acea lucrare prin propria convingere estetică pentru că Iurie Platon dispune de o viziune estetică, are o cultură vizuală ieșită din comun”, declară Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei.
La vernisaj a fost lansat albumul „Iurie Platon”, publicat cu sprijinul Ministerului Culturii.
„Într-un proiect foarte îndrăzneț, după mine, fiindcă sigur vrem să vedem originalul, dar și vrem să luăm pictura asta extraordinară cu noi acasă și a avea aceste albume în bibliotecă mi se pare ca și cum ai avea o bucățică de muzeu acasă. Iurie Platon este un fenomen, bineînțeles un om de o complexitate artistică absolut inegalabilă”, specifică Emilian Galaicu-Păun, poet.
Prefața Albumului este semnată de Liliana Platon, sora artistului, personalitate și ea - pictoriță, doctor în studiul artelor.
„Reprezintă, de fapt, creația, evoluția creativă de la începuturi până acum, un parcurs foarte frumos, desigur, și pictura de ultimă oră, o pictură total nouă, total diferită de ceea ce a fost la începuturi, deosebit de profundă”, spune Liliana Platon, doctor în studiul artelor.
„Reieșind din această retrospectivă, care este și cu perspectivă, Iurie Platon este perfect integrat în conceptul estetic european și asta-i dă splendoare și asta-i dă frumusețe”, declară Ion Hadârcă, poet, vicepreședinte al AȘM.
La inaugurarea expoziției a fost prezentă și mama lui Iurie Platon.
„Trebuie să-ți dea Dumnezeu ochi să vezi și înțelepciune să înțelegi adâncul lucrărilor acestea”, spune mama artistului, Elena Platon.
Retrospectiva lucrărilor lui Iurie Platon poate fi văzută la Muzeul Național de Artă al Moldovei până pe 6 octombrie.
Autor: Silvia Hodorogea