Internațional

Ucraina: Zece morți în urma atacurilor rusești în regiunile Donețk, Kiev și Sumî. Kievul le cere aliaților mai multe arme

Un nou atac masiv cu drone și rachete asupra orașelor ucrainene. Cel puțin cinci oameni au murit în regiunea Donețk, iar trei la Kiev. Alte două persoane au fost ucise și patru rănite, inclusiv doi copii, în urma loviturilor rusești asupra orașului Sumî. Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra localităților ucrainene în ultimele săptămâni, vizând deliberat infrastructura energetică și provocând lovituri mortale în zonele rezidențiale. Armata Kievului anunță că a doborât mai multe drone Shahed trimise de ruși și una din cele patru rachete lansate de agresor în cursul nopții trecute.

Patru rachete ghidate au fost lansate din regiunea Belgorod, în timp ce 23 de drone de atac de tip Shahed au fost lansate din Kursk și Ceauda. Armata ucraineană susține că o rachetă ghidată a fost doborâtă, iar celelalte trei nu și-au atins țintele vizate. Regiunea Sumî, care se află aproape de linia frontului din estul Ucrainei și locul de unde Kievul a lansat recenta sa incursiune peste graniță în regiunea Kursk din Rusia, este bombardată constant. A fost sub lovituri și regiunea Kiev, unde, cel puțin trei oameni și-au pierdut viața. Apărarea aeriană a funcționat în regiunile Odesa, Harkov, Donețk și Dnipro.

Totodată, lupte crâncene se dau pe direcția Pokrovsk, unde rușii continuă să înainteze, apropiindu-se tot mai mult de orașul strategic. Potrivit Ministerului apărării de la Moscova, armata rusă ar fi capturat localitatea Novohrodovka, din regiunea Donețk, la aproximativ 20 de km de Pokrovsk. Totuși, informația nu este confirmată din surse independente.

Între timp, președintele Ucrainei a pledat pentru cauza ucraineană și la Forumul Cernobbio - un eveniment anual care reunește personalități influente din mediul politic, academic și de afaceri pentru a discuta probleme globale presante. După o întrevedere cu ușile închise, premierul de la Roma, Geogia Meloni i-a dat asigurări liderului ucrainean că Italia nu va ezita niciodată în sprijinul său pentru Ucraina.

„Cred că China și India au un rol de jucat în rezolvarea conflictului. Singurul lucru care nu se poate întâmpla este să credem că acest conflict poate fi rezolvat prin abandonarea Ucrainei. Acest lucru nu va aduce pace, va aduce haos, va aduce războaiele mai aproape de casă și consecințe economice mult mai grave decât ne costă acum sprijinul pentru Ucraina”, a declarat Meloni.

Italia susține sancțiunile împotriva Moscovei și furnizează arme Kievului, însă se opune totuși, la fel, ca și Ungaria, utilizării lor în afara teritoriului ucrainean, spre deosebire de majoritatea țărilor europene. Lucru despre care șeful diplomației europene nu a ezitat să-i amintească premierului italian.

„Dar, apropo, de ce Italia nu permite Ucrainei să folosească armamentul pentru a ținti bazele rusești de pe teritoriul Rusiei? Frumoase cuvinte, dar ar fi mult mai bine dacă am permite Ucrainei să se apere în mod eficient, pentru că altfel Rusia va distruge Ucraina fără să fie pedepsită”, a spus Josep Borell.

Totuși, în fața participanților la forumul economic, un fel de mini-Davos, Zelenski a declarat că Italia face tot ce poate pentru a se ajunge la pace, iar Kievul nu-i cere nimic mai mult decât ceea ce ea face deja.

„Ucrainenii își doresc mai mult decât oricine altcineva în lume ca acest război să se încheie. Dar cu siguranță nu prin distrugerea națiunii lor, a culturii și a orașelor lor. Agresiunea rusă nu ne lasă de ales decât să luptăm și să ne apărăm viețile”, a declarat Volodimir Zelenski.

Kievul continuă să le ceară aliaților săi mai multe arme și ridicarea restricțiilor pentru a-i permite să lovească în adâncul teritoriului rus ținte militare considerate „legitime", precum bazele aeriene de unde decolează avioanele ce bombardează Ucraina. Cu o zi mai devreme, Zelenski a reiterat cererea sa de a putea utiliza armele cu rază lungă de acțiune furnizate de aliații săi „nu doar pe teritoriul ocupat al Ucrainei, ci și pe teritoriul rus" și la reuniunea de la baza americană Ramstein din Germania.

Citește mai mult