Regional

Trei angajați ANSA din Soroca, suspectați de corupere pasivă: Reacția ANSA

Trei angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din Soroca sunt cercetați într-un dosar de corupere pasivă. Aceștia sunt suspectați că au primit plăți ilegale de la un agent economic pentru a ignora încălcările depistate în producerea și comercializarea produselor alimentare. ANSA a emis un comunicat în care a specificat că „se disociază de angajații care încalcă principiul integrității profesionale în activitatea lor”.

Facebook: CNA
Sursa: Facebook: CNA

ANSA precizează că inspectorii instituției sunt obligați să respecte Constituția, legislația Republicii Moldova și drepturile și interesele operatorilor economici - importatori de produse alimentare, să îndeplinească, cu responsabilitate, obiectivitate, promptitudine și integritate profesională, în spirit de inițiativă și colegialitate, toate atribuțiile de serviciu.

„Conducerea ANSA se disociază de angajații care încalcă principiul integrității profesionale în activitatea lor și comunică despre faptul că va întreprinde toate măsurile ce se impun cu privire la curmarea și combaterea flagelului corupțional în cadrul autorității, cu oferirea suportului corespunzător organelor competente, în vederea elucidării tuturor circumstanțelor și tragerii la răspundere, în conformitate cu normele legale”, a mai menționat ANSA.

Potrivit investigațiilor Centrului Național Anticorupție, este vorba despre mai multe episoade de pretindere și acceptare a mijloacelor bănești de către angajații din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale ANSA de la același agent economic.

În timpul inspecțiilor efectuate într-un magazin din raionul Soroca, bănuiții ar fi pretins și primit 4000 de lei pentru a nu documenta încălcările din producere și comercializare a produselor alimentare în lipsa autorizației sanitar-veterinare.

De asemenea, persoanele publice ar fi pretins bunuri ce nu li se cuvin sub forma produselor de patiserie în asortiment, în afara controalelor.

Într-un alt episod, aceștia ar fi solicitat 5000 de lei, însă ar fi acceptat și primit 4000 de lei, iar în contul diferenței de 1000 de lei ar fi primit produse alimentare.

În urma perchezițiilor efectuate la birourile, domiciliile și în automobilele bănuiților au fost ridicate mijloace bănești și probe pentru urmărirea penală.

CNA și Procuratura Bălți investighează cazul pentru a identifica toate persoanele implicate și a le trage la răspundere, iar suspecții sunt cercetați în libertate.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult