Cultură

Nicolae Donici - 150 de ani de lumină// Celebrarea astronomului de renume mondial, originar din Basarabia

Un gest de rememorare culturală și științifică a unui mare savant care a știut să privească cerul! Astfel poate fi apreciat evenimentul consacrat aniversării a 150-a de la nașterea lui Nicolae Donici, astronom de renume mondial, originar din Basarabia. Manifestarea științifică cu genericul „Nicolae Donici și astronomia pe meleaguri moldovene" s-a desfășurat simultan în Aula Academiei Române și în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei (AȘM).

Opera lui Nicolae Donici depășește timpurile și ideologiile, a declarat de la București președintele Academiei Române.

„El a privit cerul din toată lumea, din perspectivă universală. Nicolae Donici rămâne peste timpuri și peste oamenii care nu l-au receptat, peste regimurile politice care l-au exilat, rămâne un savant român cu obârșie în Basarabia”, a spus Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

„Nicolae Donici s-a născut la Petricani, suburbie a Chișinăului. A construit un observator la Dubăsarii Vechi, dotat cu un telescop dintre cele mai performante din lume la acea vreme. Nicolae Donici este unul dintre fondatorii Uniunii Astronomice Internaționale, membru de onoare al Academiei Române”, a menționat acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei.

„Nicolae Donici este, cred, primul cercetător de pe meleagurile noastre. Unul dintre cei mai cunoscuți astronomi, de fapt, la nivel mondial. Principala activitate a lui au fost investigațiile eclipsei solare, a monitorizat opt eclipse solare pe tot globul pământesc”, a relevat Veaceslav Ursachi, membru corespondent al AȘM.

După ocupația sovietică, s-a refugiat în România.

„Observatorul de la Dubăsarii Vechi a fost demontat și devastat de comuniști în 1940. Cred că trebuie să reabilităm Complexul astrofizic ”Nicolae Donici” de la Dubăsarii Bechi: observatorul, conacul, laboratorul, stația meteorologică, și să-l includem în toate politicile noastre educaționale”, a îndemnat Alexandru Corduneanu, președinte al Fundației Heritage 21.

Informații inedite sunt prezentate publicului la expoziția „Nicolae Donici - 150 de ani de lumină", organizată cu sprijinul Institutului Cultural Roman „Mihai Eminescu”, precum și în noua carte „Cerul văzut de pe meleaguri moldovene" de Magda Stavinschi, cercetătoarea de la București pasionată de trei decenii de activitatea și destinul lui Nicolae Donici. Mai puțin este cunoscut astrofizicianul la Dubăsarii Vechi, unde a zidit Observatorul și a făcut cercetări.

facebook/Academia Română
Sursa: facebook/Academia Română

„Nu suntem noi de vină că au fost sovieticii care s-au străduit să șteargă memoria. Îmi pare rău că în timpurile când învățam la școala din localitate nici nu ni se vorbea despre așa o personalitate”, spune Aurel Chetrușca, primar al comunei Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.

Persecuțiile regimului l-au silit pe merituosul savant să părăsească România în 1945.

Savantul basarabean și-a continuat cercetările în Franța, unde a decedat în anul 1960. Ziua de naștere a astrofizicianului va fi marcată, vineri, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, iar sâmbătă va avea loc un eveniment de omagiere la bustul savantului din preajma conacului din Dubăsarii Vechi. Duminică,15 septembrie, la 20.00, Moldova 1 va pune pe post premiera documentarului „Regăsirea astrului ceresc", dedicat vieții și activității astrofizicianului Nicolae Donici.

Autor: Silvia Hodorogea

Citește mai mult