Internațional

Zelenski la Summitul Platformei Crimeea: O pace justă nu poate veni prin cedarea de teritorii

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vrea o pace justă, ceea ce nu presupune compromisuri și nu poate veni prin cedarea de teritorii. Declarațiile au fost făcute în timpul Summitului Platformei Crimeea. Liderul de la Kiev a mai spus că un conflict înghețat nu este o soluție. Vorbind în cadrul evenimentului, oficialul a declarat că este important ca Ucraina să prezinte planul aliaților săi înainte de un al doilea summit internațional privind pacea pe care dorește să îl organizeze la sfârșitul acestui an.

La Summitul Platformei Crimeea, președintele ucrainean a reamintit că războiul actual a început odată cu ocuparea Crimeii de către Rusia. Oficialul a subliniat că eliberarea peninsulei ar fi cheia pentru o pace durabilă în Ucraina. Totodată, Zelenski a declarat că un „plan de victorie" pe care dorește să îl prezinte președintelui american Joe Biden în această lună ar consolida Kievul și ar avea un impact „psihologic" care ar putea forța Rusia să pună capăt războiului pe cale diplomatică.

„Acest plan trebuie prezentat înaintea celui de-al doilea summit pentru pace, pentru a forța Rusia să pună capăt războiului pe cale diplomatică. Dacă partenerii îl sprijină, va fi mai ușor pentru Ucraina să forțeze Rusia să pună capăt războiului”, a declarat Zelenski.

Secretarul de stat american Antony Blinken a promis că Statele Unite lucrează „de urgență" la cererile militare ale Ucrainei, care dorește în special să poată lovi în profunzime teritoriul rus cu rachete occidentale, mai ales în contextul în care Rusia a început să primească rachete cu rază scurtă de acțiune din partea Iranului.

„Rămânem pe deplin dedicați victoriei Ucrainei nu numai pentru a ne asigura că Ucraina se poate apăra astăzi, dar să poată sta pe propriile picioare puternic, militar, economic, democratic pentru multe, multe zile înainte, pentru a asigura calea pe care poporul ucrainean a ales-o spre o mai mare integrare în comunitatea euroatlantică, inclusiv în Uniunea Europeană și NATO. Pentru a obține o pace justă și durabilă. Vrem ca Ucraina să câștige. Și ne angajăm să continuăm să-i acordăm sprijinul de care are nevoie pentru ca bravii săi apărători și cetățeni să reușească acest lucru”, a menționat Antony Blinken, secretar de stat SUA.

Ankara susține integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, a declarat președintele turc care s-a adresat participanților la forum prin intermediul unei legături video.

„Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei este de neclintit. Revenirea Crimeii la Ucraina este o cerință a dreptului internațional”, a declarat Recep Tayyip Erdogan.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și-a exprimat în numele cetățenilor Republicii Moldova, recunoștința pentru sacrificiul imens pe care soldații ucraineni îl fac pe câmpul de luptă de mai bine de doi ani și pentru rezistența de care poporul ucrainean dă dovadă zi de zi.

„Dacă azi în Moldova este pac, este doar datorită eroismului poporului ucrainean. Noi, moldovenii, nu putem dezamăgi, prin votul nostru vom demonstra că vrem să facem parte dintr-o lume a păcii și a libertății, deoarece Ucraina are nevoie de vecini prieteni, în care să aibă încredere și cu care să poată colabora și Moldova este și va rămâne alături de Ucraina”, a spus Igor Grosu.

Volodimir Zelenski este așteptat să participe la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la sfârșitul acestei luni. În cadrul vizitei în SUA liderul de la Kiev va prezinta administrației de la Washington planul pentru victorie. Acesta va fi prezentat înainte de cel de-al doilea summit privind pacea pe care dorește să îl organizeze până la sfârșitul acestui an. Reuniunea este organizată într-un moment critic al războiului, trupele ruse continuând să avanseze în estul Ucrainei, în pofida faptului că forțele Kievului au lansat o incursiune surpriză luna trecută în regiunea rusă Kursk.

Citește mai mult