Internațional

Corespondență // În ciuda sancțiunilor, UE încă importă gaz rusesc

În ciuda unei scăderi uriașe a aprovizionării de când Kremlinul și-a început războiul total împotriva Ucrainei în 2022, UE se bazează în continuare pe Rusia pentru aproape o cincime din aprovizionarea cu gaze, iar comisara pentru energie Kadri Simson a refuzat când a fost întrebată dacă UE este gata să mențină Rusia într-un regim de sancțiuni în continuă expansiune.

„Rămânem pe deplin angajați să finalizăm eliminarea treptată a gazului rusesc, care poate fi realizată fără a pune în pericol securitatea aprovizionării cu energie a Europei”, a declarat Simson reporterilor la Bruxelles, în timp ce a dezvăluit raportul anual privind starea Uniunii Energetice a UE.

Raportul anual recunoaște că, deși consumul de gaz rusesc a scăzut vertiginos de la cele 150 de miliarde de metri cubi, sau 45% din toate importurile înainte de invazie, Europa s-a bazat în continuare pe Rusia pentru 18% din importuri anul acesta în cele opt luni până în august - puțin mai mult decât totalul importurilor de gaz lichid (GNL) din SUA, ceea ce înseamnă că Rusia este încă al doilea cel mai mare furnizor al Europei după Norvegia.

Întrebată dacă Comisia intenționează să impună sancțiuni asupra importurilor de gaze naturale din Rusia, în special acum că transferurile trans-ucrainene se vor opri la sfârșitul anului, în orice caz când expiră un acord de tranzit, Comisara Kadri Simson a spus că Rusia a pierdut deja orice efect de pârghie pe care l-a avut cândva peste UE controlând cele mai mari aprovizionări cu gaze.

„Volumele pe care unele companii încă le primesc din Rusia nu îi permit să ne mai șantajeze – există alternative disponibile”, a spus Simson, menționând că depozitele de gaze din Europa sunt deja pline cu mult înainte de începutul iernii.

Executivul UE se pregătea pentru momentul expirării acordului de tranzit dintre Gazprom din Rusia și Ucraina, la sfârșitul anului, a spus ea. „Am găsit rute alternative de aprovizionare, iar statele membre sau companiile lor care încă primesc gaze din Rusia [au avut] doi ani în plus față de alte companii pe care Rusia a decis să le întrerupă ... în 2022.”

Comisia s-a declarat hotărâtă să se asigure că gazul rusesc care nu mai vine prin Ucraina – privând Kievul de taxele de tranzit – nu va fi pur și simplu redirecționat prin alte rute. „Este un lucru în desfășurare”, a spus Simson, din nou fără a preciza dacă sancțiunile sunt iminente.

„Cea mai mare misiune a mea este să încurajez companiile care încă primesc gaze rusești... să opteze pentru alternative mai previzibile”, a spus comisarul.

Simson a recunoscut, totuși, că firmele pot continua să importe legal din Rusia atâta timp cât nu sunt aplicate sancțiuni.

Ea a îndemnat guvernele să „utilizeze bine instrumentele” convenite în timpul unei revizuiri recente a regulilor pieței de gaze care permit interdicții unilaterale asupra importurilor de GNL din Rusia, pe care niciun membru al UE nu le-a aplicat încă.

Raportul anual lansat acum este elaborat încă din 2015 și își ia numele de la inițiativa privind Uniunea Energetică lansată anul precedent de Donald Tusk, pe atunci ca prim-ministru al Poloniei, care a fost un răspuns la preocupările de securitate energetică declanșate de Moscova, demersuri de a aplica presiuni politice asupra Ucrainei și Europei prin limitarea aprovizionării cu gaze.

De asemenea, raportul semnalează îngrijorările Comisiei cu privire la ritmul tranziției energetice a Europei, Simson remarcând în special necesitatea de a accelera instalarea turbinelor eoliene, a rețelelor solare și a altor infrastructuri de energie regenerabilă, dacă UE dorește să-și îndeplinească 42,5% verde, ținta energetică până în 2030, în ciuda faptului că cele două surse au depășit combustibilii fosili în mixul de generare de energie electrică al blocului anul trecut.

Franța, singura dintre membrii UE, nu și-a atins încă obiectivul de energie regenerabilă de 20% pentru 2020, iar Comisia a fost „în dialog” cu Parisul în această chestiune, a spus Simson, refuzând să precizeze dacă sunt luate în considerare proceduri oficiale de încălcare a dreptului comunitar.

Mai pe larg, politiciana estonă a spus că executivul UE a sprijinit utilizarea sporită a acordurilor de cumpărare a energiei electrice și a „contractelor pentru diferență” susținute de stat pentru a accelera și mai mult tranziția, așa cum se recomandă săptămâna aceasta în raportul Draghi privind competitivitatea europeană.

Autor: Dan Alexe

Citește mai mult