Social

Tinerii primari s-au reunit la Chișinău pentru a discuta despre provocări și soluții

Sate fără apeduct și rețea de canalizare, infrastructură proastă și bugete locale mici - sunt principalele probleme cu care se confruntă autoritățile locale, în special tinerii primari. La Chișinău s-au adunat peste 50 de tineri primari, care au discutat problemele din satele Republicii Moldova. Aleșii locali au abordat subiecte de actualitate pentru tinerii din țară și au discutat despre inițiativele care vor duce la participarea mai activă a tinerilor în procesul decizional.

În satul Cobani, raionul Glodeni, nu este nici apeduct, nici canalizare. Primarul satului, Liliana Burlacu, spune că este la primul mandat, iar de jumătate de an încearcă să rezolve aceste probleme.

„Cele mai mari probleme cu care m-am confruntat au fost corupția, pentru că am găsit o primărie devastată. O altă situație este lipsa tineretului în sat. Ce mi-a plăcut cu venirea mea acasă că oamenii încearcă să se implice, atât cu muncă fizică, cât și financiar”, a declarat Liliana Burlacu.

Primarii spun că încearcă să schimbe lucrurile în sate, însă se confruntă cu o serie de probleme. Lipsa tinerilor specialiști este unul dintre principale impedimente.

„Trebuie să recunoaștem că ducem lipsă de tineri care să dorească să se implice în tot procesul administrativ. Prioritatea numărul 1 este apa și canalizarea. De la începutul acestui an, am aplicat la peste 10 apeluri și în 90 la sută suntem câștigători”, a spus primarul din Lozova, Strășeni, Viorel Jardan.

„Problemele cu care se confruntă localitatea sunt bugetul mic, apă și canalizare - acestea sunt probleme de bază. Până la momentul de față am reușit să facem un proiect cu organizația „DAR 1+3” - un tractor pentru localitate, pentru locuitorii satului”, a menționat primarul din Stolniceni, Hâncești, Iulia Manic.

„Cele mai mari probleme sunt legate de infrastructură. Sunt și probleme legate de calitatea serviciilor publice, locativ-comunale, de salubrizare, de amenajare a teritoriului. Oamenii vor servicii mai calitative la capitolul educație și sănătate”, susține Leonid Boaghi, primarul din Sireți.

„Guvernul deja are „Satul European”, care este la al doilea apel după programul „Satul European 1” și „Satul European Expres”. Aproximativ 2,8 miliarde de lei au fost alocate pentru investiții la nivel local, suplimentar la celelalte bugete din drumuri, asistență medicală și alte alocări pentru ca traiul nostru la nivel local să se îmbunătățească”, susține premierul Dorin Recean.

Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Național al Tineretului din Moldova ca parte a proiectului „Dezvoltarea Capacității Organizațiilor de Tineret și Implicarea Tinerilor în Procesele Decizionale”, cu sprijinul Agenției Naționale pentru Tineret.

Citește mai mult