Social

Dan Grițco: În municipiul Chișinău au intervenit zilnic 460 de salvatori cu diverse mijloace tehnice

În cele trei zile de intemperii, în municipiul Chișinău, zilnic au intervenit cu diverse mijloace tehnice 460 de salvatori sau angajați din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, a anunțat Dan Grițco, șeful Direcției Intervenții lGSU. În cadrul știrilor amiezii de la Moldova 1, specialistul a comunicat că au fost 73 de deconectări ale energiei electrice în localitățile republicii, iar în prezent, patru localități din raionul Edineț urmează să fie conectate la curentul electric.

Moldova 1: Discutăm în continuare cu Dan Grițco, șeful Direcției Intervenții lGSU, care este un platou. Bună ziua și bine ați venit. Așadar, am avut două zile pline cu ploi abundente, cu imagini de-a dreptul apocaliptice, inclusiv în Chișinău, cu străzi inundate și nu doar. Care este situația în acest moment?

Dan Grițco: Suntem la a treia zi de intervenție și de gestionare a situației de urgență, provocată de ploile abundente, de ploi torențiale. La momentul de față, avem înregistrate câteva intervenții la pomparea apelor din gospodarii în sudul republicii și aproximativ trei intervenții pe zonele centru, Chișinău și la Nisporeni pentru pomparea apei din gospodării. Vreau să menționez că momentan nu au fost înregistrate cazuri de inundare a locuințelor, ci doar a gospodăriilor. Vorbim despre terenuri, beciuri.

Moldova 1: Dacă e să ne referim pe regiuni, de exemplu, în Chișinău cum s-a intervenit? Câte forțe au fost direcționate și cum a fost?

Dan Grițco: La nivelul IGSU, pentru gestionarea acestei situații au fost antrenate forțele care erau în servantul de luptă, adică care își executau în rutină activitățile și, la fel, gărzile de rezervă. Deci toate patru gărzi. Și pe regiunea Chișinău zilnic au intervenit din cadrul Inspectoratului aproximativ 460 de persoane cu mijloace tehnice.

Moldova 1: Am văzut oameni care erau luați de viitură chiar pe strada Bănulescu Bodoni și care erau în pericol. Cum a fost și ce a fost mai complicat?

Dan Grițco: Cel mai complicat și cele mai multe intervenții, după cum am menționat, au fost la pomparea de apă. Pe lângă pomparea de apă, au fost înregistrate și intervenții la defrișări de arbori căzuți, la blocări de trasee, de terenuri. Cred ca astea au fost cele mai complicate.

Moldova 1: Dacă este să ne referim la situația pe regiunile republicii, sudul a fost afectat, cum e?

Dan Grițco: Cele mai afectate regiuni au fost în sud și sunt în sud. Vorbim despre raioanele Cantemir și Leova. Inclusiv imaginile care au fost redate din raionul Leova, unde totuși încă există riscul de cedare a barajului din lacul de la Sărata Nouă. La fel a mai fost înregistrat un caz de cedare a barajului unui lac local din satul Romanovca, raionul Leova. Situația a fost gestionată bine și două poduri care au fost compromise la nivelul acestei localități provizoriu au fost reparate. La fel a fost afectat municipiul Chișinău, împrejurimile municipiului Chișinău și raionul Strășeni.

Moldova 1: Am văzut că în mai multe localități nu era curent electric, dar și acces. S-au remediat aceste situații?

Dan Grițco: În total, de la începutul ploii, vorbim despre data de 14, orele trei-patru dimineața au fost înregistrate 73 de deconectări ale energiei electrice în localitățile republicii. În prezent, au rămas doar patru localități, în raionul Edineț. Avem ultimele informații, aproximativ la ora 10:30 au avut loc deconectările și colegii de la rețelele de distribuție a energiei electrice lucrează pentru remedierea acestor probleme.

Moldova 1: Cum credeți că va evolua situația ulterior? Am văzut că în Europa încă e valabil acest cod de vreme rea. Cum va fi în țara noastră?

Dan Grițco: Ultima avertizare de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat zice că urmează ploi până la aproximativ ora 16 a zilei. Suntem în așteptare la 15-25 de l/m². În principiu, nu este o cifră foarte mare, dar, luând în calcul faptul că deja au fost mici inundații locale, totuși e o cifră impunătoare.

Moldova 1: Dacă aveți unele recomandări pentru oameni ca să nu se pună în pericol, chiar dacă, așa cum vedem, au trecut de cele mai dificile situații.

Dan Grițco: Cea mai importantă și prima recomandare este ca oamenii să consulte sursele veridice și oficiale, să verifice și să urmărească comunicarea publică, comunicatele publice. Să evite după posibilitate deplasările în teritoriu, acolo unde sunt riscuri de inundații și ploi puternice.

De menționat că, în perioada 14 - 16 septembrie, la nivel de țară, autoritățile au intervenit în peste 400 de misiuni pentru ajutorarea populației în lichidarea consecințelor ploilor abundente. Cele mai multe intervenții au fost înregistrate în zona centrală, unde pompierii au acționat în 145 de misiuni, dar și în sudul țării, unde salvatorii au intervenit în 77 de cazuri de risc. În continuare, situația este gestionată de responsabili din cadrul Centrului de Dirijare în Situații Excepționale.

Citește mai mult