Social

Consecințele ploilor în capitală: blocuri de locuințe, spitale și grădinițe – inundate

În capitală, ploile abundente continuă să aibă efecte devastatoare. Un bloc de locuințe de pe strada Ion Creangă, din sectorul Buiucani, a fost grav afectat de inundații, subsolul acestuia fiind umplut de ape. Echipele de pompieri au intervenit prompt, pompând apa acumulată pentru a limita daunele. Și la Grădinița nr. 54 din Chișinău situația nu este mai bună: depozitele cu produse alimentare au fost inundate, punând în pericol stocurile necesare pentru hrana copiilor. Autoritățile de resort sunt în alertă maximă pentru a gestiona aceste probleme.

Pompierii au fost solicitați la 112 de către un locatar care le-a comunicat că subsolul blocului a fost inundat. Preț de câteva ore, salvatorii au pompat apa acumulată și au revărsat-o pe stradă.

„A fost un apel la 112 precum că este un subsol inundat și deja noi cu echipa de intervenție cu care ne aflăm pe sector am intervenit la lichidarea consecințelor. Au fost aproximativ 40-50 de centimetri de apă, dar pe o suprafață extinsă și evident volumul de apă este foarte mare”, a declarat Sergiu Malenchi, șef de gardă, DSP Buiucani.

Am vorbit cu unii dintre locatari, care ne-au povestit că au încercat împreună cu alți oameni să împiedice ca apa să intre în subsol, dar fără succes.

„Am sunat și am rugat, dar înțelegeam că nu vor veni degrabă, deoarece această nenorocire nu ne-a lovit doar pe noi, probleme sunt în tot orașul și în toată Republica Moldova. Noi am instalat niște bariere ca apa de afară să nu ajungă în bloc. Vedeți, noi am acoperit aceste părți, dar apa a ajuns în subsol”.

La Grădinița nr. 54 din capitală, încă de ieri s-a început evacuarea apei. Astăzi, din imagini se vede că apa iarăși a inundat subsolul, iar lucrătorii grădiniței s-au apucat să facă curățenie. Apa care a pătruns în blocul alimentar și în alte spații a provocat daune serioase.

„Am făcut în depozitul alimentar, era afectat, crupele toate și apoi în depozitul de fructe și legume s-a lucrat mult, la spălătorie și acolo ne-au inundat, mașinile de spălat au ieșit din funcție, frigiderele au ieșit din funcție, nu mai sunt bune pentru a le folosi”, a spus Victor Triboi, șef de gospodărie.

Potrivit șefului adjunct al Direcției generale Educație, Andrei Pavaloi, în patru instituții din capitală au fost inundate subsolurile.

„Cea mai mare, gravă situație a fost în cadrul Grădiniței nr. 54, care se află în zona Universității ”Creangă”. Ca urmare a debitului mare de apă, depozitele cu produsele alimentare din această instituție au fost inundate. Respectiv, am luat decizia pentru sistarea activității instituției respective în ziua de astăzi. Copiii care au necesitate de a fi instituționalizați, am rugat să facă colegii acest lucru, în instituțiile din imediată apropiere”.

Ploile abundente din ultimele două zile au provocat daune și instituțiilor medicale din oraș. Potrivit șefului adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială din municipiul Chișinău, Vladimir Bolocan, au fost înregistrate câteva cazuri minore de inundații care au afectat subsolurile și etajele superioare ale unor spitale.

„În CMF 2 și în Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1, în cabinetul de fiziologie la Spitalul Municipal nr. 4, există o mică inundație. Au fost anterior niște probleme la nivel de acoperiș în unele instituții medicale, dar nu am reușit să intervenim până la apariția ploii. Acum așteptăm să treacă ploaia pentru a rezolva definitiv problemele care au apărut cu acele structuri”.

În perioada 14 - 16 septembrie, la nivel de țară, autoritățile au intervenit în peste 400 de misiuni pentru ajutorarea populației în lichidarea consecințelor ploilor abundente. Cele mai multe intervenții au fost înregistrate în zona centrală, unde pompierii au acționat în 145 de misiuni, dar și în sudul țării, unde salvatorii au intervenit în 77 de cazuri de risc. În continuare, situația este gestionată de responsabili din cadrul Centrului de Dirijare în Situații Excepționale.

Citește mai mult