Cultură

„Chișinăul citește” a ajuns la cea de-a 20-a ediție. Puterea cuvântului, celebrată, la unison, de copii, adolescenți și adulți

Ziua internațională a cititului împreună pe care o marcăm astăzi reunește copii, adolescenți și adulți, care celebrează puterea cuvântului, fascinația lecturii. Anume în această zi, Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” a lansat programul de lectură comunitară „Chișinăul citește”, ajuns la a 20-a ediție. În 2023, juriul a selectat și a propus spre lectură cărți pentru diferite categorii de vârstă semnate de scriitorii Cristina Bujor, Alexandru Popescu și Val Butnaru.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

„Atunci când citești cu voce tare nu doar că auzi textul și-l percepi, dar și îl asimilezi cu toate fibrele creierului și ale sufletului”, spune Gabriela Lungu, actriță, directoarea Teatrului „Guguță”.

„A citi împreună înseamnă a te solidariza pentru cultură, în primul rând”, este de părere Maria Pilchin, critic literar.

Programul de lectură comunitară „Chișinăul citește” a ajuns la a 20-a ediție.

„Acest program vine să spună că citim împreună, citim cu părinții, cu prietenii și tocmai aici rezonăm cu Ziua internațională a cititului împreună care, anul acesta, ne încurajează să citim sub logo-ul „O carte, un glas, mai multe urechi””, a declarat Mariana Harjevschi, directoarea Bibliotecii Municipale „B.P.Hașdeu”.

Au fost propuse spre lectură cărți pentru trei categorii de vârstă. „Întâmplări cu tâlc” de Cristina Bujor este adresată copiilor.

„De fapt sunt volumul 3 și 4 dintr-o colecție mai largă - „Întâmplări cu tâlc”. Primele două au fost despre prietenie și despre ceartă. Acest volum îi ghidează pe copii să înțeleagă ce înseamnă a fi responsabil”, a menționat Cristina Bujor, scriitoare.

Pentru a crește cititori buni este important să existe un discernământ privind calitatea cărților propuse, a afirmat Val Butnaru, prezent în campanie cu romanul „Patimile după Iov”.

„Persoana care recomandă cărți tinerilor este bibliotecarul, profesorul de limbă și literatură. Cred că acești oameni ar trebui să fie cei mai buni și de calitate cititori. Dacă ei vor reuși să recomande cărți bune, vom avea și cititori buni”, a declarat Val Butnaru, scriitor.

Cartea „Montana” de Alexandru Popescu, inspirată din dramele din timpul războiului de pe Nistru, a fost recomandată adolescenților. Autorii celor trei cărți din Campania „Chișinăul citește” vor participa la numeroase evenimente ce vor fi organizate în 2023 în toate cele 28 de filiale ale Bibliotecii municipale.

Citește mai mult