Politic

ÎN CONTEXT // Sorin Ioniță: R.Moldova nu a avut un moment diplomatic mai bun decât acum

Sprijinul financiar extern este meritul actualei guvernări de la Chișinău, care a reușit să deschidă mai multe uși în Occident, decât s-a întâmplat vreodată, iar la nivel diplomatic, Republica Moldova nu a avut un moment mai bun decât este acum. Constatarea aparține președintelui Expert Forum România, Sorin Ioniță, și a fost făcută la emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1.

Expertul român a menționat despre importanța relațiilor bilaterale și faptul că Platforma de Parteneriat pentru Moldova a pornit cu trei țări, în timp ce, ieri, la Chișinău au fost peste 60 de delegații.

„Este în primul rând meritul actualei administrații din Republica Moldova, pe actualul ciclu politic, pentru că este credibilă și a deschis mai multe uși în Occident decât a avut Moldova vreodată. Dacă era alt tip de conducere, venea niște sprijin, dar nu cu o susținere la nivel atât de înalt. Republica Moldova nu a avut un moment mai bun, diplomatic vorbind, decât are astăzi cu uși deschise, nu doar la Bruxelles, dar în marile capitale”, a declarat Ioniță.

De asemenea, analistul a mai explicat că nivelul resurselor vor crește pentru R.Moldova, care vor veni din fondurile de preaderare ale UE, dacă calea va fi fără obstacole. „Atâta vreme cât ești sub medie beneficiezi de fonduri structurale de dezvoltare, iar Moldova abia începe acest drum. Ce s-a primit (n.r. - în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova) este o fărâmă față de ce va urma”.

Cea de-a cincea ediție a Platformei de Parteneriat pentru Moldova a avut loc pe 17 septembrie, la Chișinău. Evenimentul reunește peste 65 de delegații - miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de Externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai unor organizații internaționale. În cadrul acesteia, țara noastră a semnat mai multe acorduri care prevăd finanțări sub formă de granturi și credite în valoare de peste 380 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii, tranziția la o economie verde și dezvoltarea durabilă a țării. Potrivit Guvernului, 80 de milioane de euro sunt oferiți sub formă de granturi, iar 305 milioane de euro - drept împrumuturi avantajoase.

De menționat că Platforma de Parteneriat pentru Moldova a fost lansată la inițiativa României, Franței și Germaniei. Prima reuniune a avut loc la Berlin, Germania, pe 5 aprilie 2022. Aceasta a marcat începutul sprijinului coordonat al comunității internaționale pentru Republica Moldova, axându-se pe gestionarea fluxului de refugiați și pe sprijinul economic.

Citește mai mult