Cultură

Ediția a noua a Teatrelor Naționale Românești la Chișinău. Cititorii, la o întâlnire de suflet cu scriitorul Matei Vișniec

Diversitate de evenimente culturale la cea de-a noua ediție a Teatrelor Naționale Românești, care se desfășoară la Chișinău. Spectacolele, expozițiile, conferințele și lansările de carte cu participarea unor nume notorii ale literaturii și culturii românești și europene au adunat un public numeros. În vremuri dificile, teatrul și literatura sunt momente de speranță, a subliniat la întâlnirea cu cititorii Matei Vișniec, distins scriitor francez de origine română.

Facebook: Magda Dutu
Sursa: Facebook: Magda Dutu

La întâlnirea din sala de conferințe de la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Matei Vișniec a fost asaltat cu întrebări despre activitatea în spațiul a două limbi și a două culturi. Și pentru că în sală erau mulți tineri, scriitorul le-a adresat un mesaj actual.

„Un copil sau un adolescent dacă ratează întâlnirea cu cărțile, se construiește mai greu și mai târziu și, uneori, niciodată. Pentru mine cartea rămâne în continuare principalul mijloc de transport spre cărturărie, spre imaginație, spre identitate, spre regăsirea sinelui, spre dialogul cu sine și cu lumea”, a declarat Matei Vișniec.

Deosebit a fost interesul celor prezenți pentru activitatea de dramaturg a lui Matei Vișniec, autor a peste 30 de piese de teatru, traduse și montate în 40 de țări. Cea mai importantă lecție în domeniul dramaturgiei, a spus el, a învățat-o de la un mare clasic al literaturii române.

„Această lecție fabuloasă cum se face dialogul în teatru o știu de la Caragiale. Eugene Ionesco, când s-a dus în Franța, a încercat să-l traducă pe Caragiale, dar nu se putea. Dar spune undeva că este cel mai mare dramaturg universal necunoscut – Caragiale”, a menționat scriitorul Matei Vișniec.

În aceste zile, scriitorul a participat la numeroase întâlniri și spectacole. În opinia lui, reuniunea Teatrelor Naționale Românești este deosebit de importantă, or, în vremuri dificile, teatrul și literatura reprezintă momente de speranță.

„În ciuda a ceea ce se întâmplă în aceste momente în Estul Europei, eu cred că există un viitor comun al celor care cred în bine, în frumos, în democrație, în libertate. Barbaria nu se poate întoarce. Ocupația brutală, manipularea nu vor fi acceptate de lumea civilizată. Vom reuși să ne păstrăm limba și, mai ales, identitatea”, afirmă scriitorul.

Matei Vișniec s-a născut pe 26 ianuarie 1956 la Rădăuți, România. Din cauza cenzurii, a îngrădirii libertăților, scriitorul a părăsit țara în 1987 și a cerut azil politic în Franța. Lucrează la Radio France Internationale, are numeroase cărți de poezie, de proză, face traduceri și a ajuns unul dintre cei mai apreciați și montați dramaturgi europeni contemporani.

Citește mai mult