Cultură

Poeta Ana Blandiana la Chișinău, cu mărturii de rezistență prin cultură

Distinsa poetă și luptătoare pentru drepturile omului, Ana Blandiana, se află la Chișinău în cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Spectacolele Teatrului Național Radiofonic - Radio România, inspirate din viața și creația faimoasei disidente, și conferințele, adevărate mărturii ale rezistenței prin cultură, au adunat un public numeros.

Teatrul Național „Mihai Eminescu”
Sursa: Teatrul Național „Mihai Eminescu”

„Principala caracteristică a biografiei mele este că am devenit scriitor interzis înainte de a fi scriitor cunoscut” - cu această mărturie a început călătoria imaginară prin biografia marcată de interdicții, de luptă continuă pentru libertate și de rezistență prin cultură a Anei Blandiana. Poezia poate salva lumea, spune ea.

„Faptul că în memorialul de la Sighet este o sală care se numește „Poezia în închisoare” și care are pereții în întregime acoperiți cu versurile create în închisoare. Spun create, pentru că nu puteau fi scrise. Nu exista creion, nu exista hârtie. Era nevoie de trei persoane - cel care crea, cel care memora și cel care transmitea. Și, totuși, în aceste condiții a existat o rezistență prin poezie în inima dictaturii”, a spus Ana Blandiana.

„Admir scriitoarea liberă. Un om sincer, care vorbește așa cum scrie, care scrie așa cum vorbește”;

„Ana Blandiana e un titan femeie al literaturii române. E un poet universal”, susțin cititorii.

„O poetă specială, foarte actuală. O poetă de la care am învățat cu toții foarte mult, o poetă frumoasă și inteligentă”, a menționat scriitoarea Maria Pilchin.

„O iubesc pe Ana Blandiana de mult, de când mă țin minte. Și copil am iubit-o, și adultă, și mă gândesc la o voce polifonică extraordinară a Anei Blandiana care ne încape pe toți”, a declarat Mariana Jitari, profesoară.

Fondatoare a primului în lume memorial, închinat victimelor comunismului și al rezistenței de la Sighet, Ana Blandiana pledează constant pentru denunțarea crimelor comunismului.

„Pe de o parte, comunismul a fost o societate foarte închisă, crimele și suferințele au fost știute doar de victimele lor. Nu exista o punere în vitrină a adevărului. Trebuie să știm ce a fost comunismul, să avem grijă ca el să nu se repete”, afirmă poeta Ana Blandiana.

Întâlnirile cu Ana Blandiana s-au desfășurat timp de două zile în cadrul spectacolelor de teatru radiofonic, inspirat din biografia distinsei poete și a conferințelor programate în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești.

„Reuniunea Teatrelor Naționale Românești a luat viteză, a luat o cu totul altă dimensiune, frumoasă, și, prin aceste conferințe care au loc zilnic, și sala teatrului este neîncăpătoare. Această comunicare este imperios necesară”, a specificat directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă.

„Acest an, această perioadă este pentru Republica Moldova absolut determinantă și absolut importantă. Nu e posibil, nu trebuie în niciun caz să se petreacă Legenda Meșterului Manole, adică să se dărâme totul după ce a fost creat în ultimii ani - un statut european și chiar mondial al Republicii Moldova. Acest lucru trebuie să meargă înainte spre Uniunea Europeană, unde vom fi alături și unde ca și când ne-am uni”, susține Ana Blandiana.

Născută pe 25 martie 1942 la Timișoara, Ana Blandiana rămâne o personalitate-simbol al luptei pentru libertate. Participă la festivaluri internaționale, dezbateri, simpozioane și promovează adevărul despre crimele comunismului, rezistența prin cultură și drepturile omului.

Citește mai mult