Fac artă pe timp de război: Teatrul „Ivan Franko” din Kiev, invitat de onoare la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău
Fac artă pe timp de război! Vorbim despre actorii Teatrului academic național „Ivan Franko” din Kiev, invitat de onoare la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău. După ce la edițiile precedente au jucat spectacolele „Coriolanus" și „Vrăjitoarea din Konotop", în această seară actorii au prezentat „Neisprăvita", o montare după cea mai cunoscută operă a dramaturgului ucrainean Ivan Karpenko-Kary.
Reprezentanții teatrului din Ucraina au fost îndemnați, la conferința de presă de astăzi, să vorbească despre condițiile în care activează.
„În contextul tragic în care ne aflăm orice deplasare a noastră peste hotare este o posibilitate de a vorbi lumii despre noi, despre lupta pe care o duce poporul ucrainean împotriva cotropitorilor. Iar asistența pe care o primim din partea prietenilor noștri este un fel de diplomație culturală, pentru care vă suntem foarte recunoscători”, a menționat Dmytro Bogomazov, prim-regizor al Teatrulului Național „Ivan Franko” din Kiev.
„După invazia Rusiei în Ucraina nu am avut posibilitate să jucăm spectacole pe scena noastră, ne-a găzduit o vremea Teatrul "Lesia Ukrainka", apoi am revenit pe scena noastră. Spectatorii vin la teatru și asta ne inspiră, ne încurajează”, a relatat Vira Zinevici, artistă emerită, Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev.
Dmytro Bogomazov ne-a vorbit despre colegii de scenă, plecați voluntari pe front. Unii au decedat, iar Zahar Nichifor care juca în spectacolul „Neisprăvita" a fost dat dispărut.
„Acum jucăm spectacole și pentru ei, în memoria lor, dar și pentru spectatorii fideli. În condiții dificile, de pericol, alertă aeriană, nu renunțăm la teatru atât timp cât simțim nevoia oamenilor de a veni la spectacolele noastre, de a reveni la normalitate”, a povestit Dmytro Bogomazov.
În timpul conferinței de presă, la care reprezentanții Teatrului Național „Ivan Franko" vorbeau despre bucuria de a reveni la Chișinău, în scenă se monta decorul pentru spectacolul „Neisprăvita".
„Am văzut spectacolele precedente, îmi plac foarte mult prin felul în care joacă. Admir curajul și dedicația ucrainenilor și vin la aceste spectacole, pe lângă curiozitatea profesională, vin și din solidaritate”, a menționat Liliana Popușoi, jurnalistă.
Ideea conexiunilor cu prima scena din Ucraina a apărut cu mult înainte de declanșarea războiului de către Rusia, a spus Petru Hadârcă.
„Ne doream să facem un schimb de turnee, dar a venit urgia. Este o solidaritate, dar faptul că aspirațiile noastre, ale Ucrainei și ale Republicii Moldova, la lumea civilizată, prin această conectare la cultura europeană, este binevenit și teatrul ucrainean prezent la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești”, a declarat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.
Cea de-a noua ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, desfășurată sub înaltul patronaj al președinților României și Republicii Moldova, se va încheia duminică, 22 septembrie.