Cultură

Două secole de istorie, imortalizate în catalogul-album „Chișinăul în plăci memoriale”

O incursiune impresionantă în istoria și cultura capitalei o oferă cititorilor interesați catalogul-album „Chișinăul în plăci memoriale”. Este prima cercetare a simbolurilor neuitării și prețuirii, realizată de Lidia Kulikovski și Ana Răileanu, care au muncit două decenii la selectarea și ordonarea plăcilor instalate în oraș în perioada anilor 1812 - 2024.

Studiul înnobilează comunitatea și aduce în circuit un domeniu explorat în premieră.

„E o primă încercare de a face o bază de date, un catalog al plăcilor comemorative. Deci noi am străbătut cu pasul tot Chișinăul, în acest volum au încăput 438 de plăci. Am realizat cercetarea ca să amintim chișinăuienilor că totdeauna au avut o istorie, că oamenii l-au construit, au contribuit la dezvoltarea lui în toate secolele”, spune Lidia Kulikovski, autoare.

„Aceste plăci care au constituit cândva la bază o intenție foarte bună de autor de a marca niște puncte de reper ale istoriei noastre, ale culturii noastre, ale memoriei noastre, devin niște repere ale rememorării a tot ce este de valoare în orașul Chișinău”, spune Elena Prus, profesor universitar.

Recunoscători că munca lor și a colegilor din diferite generații a fost documentată și reunită într-un catalog, sculptorii afirmă că realizarea plăcilor necesită eforturi și măiestrie.

„În primul rând, trebuie să ținem cont de stilul fațadei clădirii unde este amplasată placa. Deci trebuie să conlucrăm cu arhitecți. Trebuie să realizăm mai multe schițe ca din multe schițe să fie aleasă cea mai reușită variantă”, menționează Victor Macovei, sculptor.

Noua apariție editorială extinde sfera de interes și cercetare privind reconstituirea documentară a istoriei orașului Chișinău, menționează Mariana Harjevschi, directoarea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”: „Aceste lucrări reprezintă o alternativă la salvgardarea memoriei chișinăuiene fiind, totodată, și liantul dintre trecut, prezent și viitor”.

„Este un exemplu pentru toate localitățile ca să-și ordoneze lucrurile, deoarece plăcile comemorative fac parte din monumentele de for public. Un volum extraordinar, un volum care ajută și responsabilii de protecția patrimoniului cultural să acorde atenția cuvenită întru păstrarea și promovarea lor mai bună”, a declarat Sergiu Musteață, istoric.

Volumul, apărut în colecția chișinăuiană, poate fi găsit la toate filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Citește mai mult