„A venit la mine mama, dați-mi Pace!” - genericul expoziției artistului plastic Iurie Lupu
„A venit la mine mama, dați-mi Pace!” - este genericul expoziției personale a artistului vizual contemporan Iurie Lupu, în creația căruia predomină elemente esențiale precum memoria și rădăcinile neamului, dorul de casă și vocea mamei. Expoziția reprezintă, de fapt, un dialog al artistului cu trecutul în formule plastice novatoare, încărcate de emoții și simboluri.
Titlul metaforic al expoziției „A venit la mine mama, dați-mi Pace!” sugerează o extraordinară încărcătură emoțională.
„Amintirile din copilărie, care se regăsesc în ecoul vocii mamei sau tradițiile populare care sunt pe deplin reprezentate în creația lui Iurie Lupu sau încă un element esențial în zilele noastre – pacea. Legând aceste componente, ne dăm seama că o creație adevărată poate fi realizată pe timp de pace”, a spus președinta Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, Florina Breazu.
„E mai mult un simbol „A venit la mine mama, dați-mi Pace!”. O liniște oarecare. Să fie pace pe pământ! Sunt tehnici mixte. Eu vin din nordul Moldovei, cam de acolo, din meșteșugul popular m-am inspirat, din covorul național, din natură”, afirmă artistul plastic Iurie Lupu.
Vizitatorii au privit îndelung lucrările, au încercat să descifreze mesaje, simboluri și solicitau opinia artistului privind lumea de altădată reprezentată în creația sa.
„Un adevărat talent al țării noastre, un artist care a găsit o metodă sau o tehnică individuală de a reprezenta ceea ce este tradiționalul, ceea ce este autenticul într-o formă caracteristică doar lui”, a menționat Dumitru Cărbune, artist plastic.
„Un artist care permanent este în acțiune, este foarte creativ, are foarte multă ingeniozitate”, a precizat sculptorul Ion Bolocan.
„Mie îmi place, că este el modern sau nu, asta deja el spune. După mine - e modern. Are tot de ce are nevoie un artist și-i doresc să fie cât mai curajos în artă”, spune artistul plastic Nicolae Latunov.
„Încerc să combin câteva tehnici: pictura clasică, lemnul, așa-numitul păretar, care este țesut de străbunica mea. Îmi doresc tot timpul să-i dau o viață nouă”, a declarat Iurie Lupu.
„O creație adevărată nu este lipsită de tradiții, de moștenire și faptul că Iurie Lupu prezintă în cadrul acestei expoziții un amalgam de tehnici definește viziunea artistului”, a specificat președinta Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova.
Universul vizual creat de Iurie Lupu sugerează un mod complex de receptare a lucrărilor.
„Câteodată, având impresia că ai vrea să dai un strat într-o parte, să-l vezi pe precedentul și iar să dai un strat, să-l vezi pe celălalt și tot așa, ai impresia că ești într-o cameră 3D”, a punctat artistul plastic Dumitru Cărbune.
Iurie Lupu s-a născut pe 17 iunie 1971 în satul Colicăuți, raionul Briceni. Artistul a avut numeroase expoziții, lucrările lui se află în prestigioase colecții din țară și din străinătate.