Diaspora

Tinerii moldoveni stabiliți la Budapesta speră ca Republica Moldova să devină membră a UE

Stabiliți în străinătate și având cariere remarcabile, tinerii din Republica Moldova speră ca țara lor să devină membră a Uniunii Europene. Cu experiența traiului într-un stat european, ei văd blocul comunitar ca pe un simbol al păcii, democrației, creșterii economice și al unui sistem educațional de înaltă calitate. Valeria Ciolac și Constantin Arhip, cu care am discutat recent la Budapesta, confirmă aceste aspirații și subliniază importanța integrării europene pentru viitorul țării noastre.

Valeria Ciolac a ajuns la Budapesta în 2020, în plină pandemie, dar a reușit să transforme provocările întâmpinate într-o oportunitate de dezvoltare personală și profesională. Cu o diplomă de licență și având experiență de activitate în cadrul organizațiilor internaționale, Valeria și-a croit un parcurs remarcabil în noua sa viață. În prezent, tânăra face masterat și concomitent muncește în calitate de specialist în fundraising și coordonare proiecte în sectrul non-guvernamental. Valeria subliniază că nivelul educațional în Ungaria este excelent, iar oportunități pentru tineri sunt o sumedenie, lucru pe care și l-ar dori să fie și acasă, în Republica Moldova.

„M-am îndrăgostit de Budapesta în prima clipă când am ajuns aici în primul rând pentru că am văzut un alt nivel de educație. Această universitate mi-a oferit cunoștințe temeinice, dar și colaborarea cu diferite organizații care sunt prezente aici, cumva mi-a deschis complet alte oportunități profesionale”, spune Valeria Ciolac.

Chiar dacă trăiește la Budapesta, Valeria își dorește cu tărie ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene. Această aspirație este motivată nu doar de dorința de progres economic, ci și de o societate bazată pe valori europene.

„Îmi doresc ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene, mai ales că am trăit într-o țară a Uniunii Europene și am văzut cu propriii ochi, vorbim aici de un complet alt nivel de educație, de sistem de sănătate, de sistem de justiție și de oportunități în gerenal atât pentru tineri angajați și pentru studenți, cât și pentru tinerele familii. În primul rând, pentru Moldova asta ar însemna pace pentru că Uniunea Europeană, în opinia mea, în primul rând, este un proiect de pace și stabilitate”.

Tot în perioada pandemiei, la Budapesta a ajuns și Constantin Arhip, care la fel și-a făcut studiile în Ungaria. În prezent, el activează în calitate de analist la o companie de gestionare a activelor. Tânărul povestește că în această capitală vibrantă a descoperit nu doar atracțiile turistice, ci și oportunitățile profesionale care îl așteptau. Constantin spune că, la Budapesta, îți poți găsi destul de ușor un loc de muncă.

„Sistemul educațional este strâns legat cu industria privată și aici în cadrul studiilor este destul de frecvent ca să fii încadrat în câmpul muncii atât cât studiezi.”

Ca și Valeria Ciolac, Constantin Arhip își dorește ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene. El crede că aderarea țării noastre la blocul comunitar ar oferi tinerilor din țară acces la educație de calitate și oportunități profesionale mai bune. Constantin a mai subliniat că drumul către marea familie europeană necesită reforme esențiale în domeniul justiției, economiei și educației.

„ Sigur, aș dori să mă întorc într-o țară în care nu există loc corupției, în care tinerii sunt încurajați să aibă drept de opinie, în care legea este respectată. Sistemul educațional trebuie schimbat, trebuie introduse mai multe lecții practice, lecții care ar pregăti studenții și elevii de viața cotidiană și de viața profesională, cum ar fi parteneriate cu companii, parteneriate cu instituții publice”.

Potrivit datelor livrate de diplomația moldovenească din Ungaria, în prezent, pe teritoriul acestui stat locuiesc aproximativ 550 de cetățeni ai Republicii Moldova.

Citește mai mult