Internațional

Inundații în Ungaria și România. Oamenii, ajunși la capătul disperării

Dunărea face prăpăd în Ungaria, unde debitul fluviului a ajuns la 8,5 metri cubi pe secundă, atingând faza critică a viiturii. Localnicii, ajutați de forțele de ordine au ridicat diguri în zonele amenințate de ape. Totuși, autoritățile spun că începând de astăzi viitura va scădea. În același timp, debitul Dunării la intrarea în România este în creștere și va atinge valorile maxime la sfârșitul săptămânii viitoare.

digi24.ro
Sursa: digi24.ro

În Budapesta precum și în multe localități de-a lungul Dunării, zeci de case și străzi au fost inundate. Militarii, pompierii și voluntarii au ridicat diguri din saci cu , sau cărămizi. Oamenii au văzut cum apa creștea de la o oră la alta. Multe locuințe au fost inundate. Totuși, pregătirile au fost cu folos pentru proprietarul școlii de hipism, care a reușit să-șe salveze caii.

„Aici nu era apă, era o pășune frumoasă și verde. Ultimele câteva zile au fost agitate: am așezat sacii cu nisip, am construit barajul, am salvat caii în timp ce apa se apropia. După ce am terminat barajul și am văzut previziunile finale privind nivelul apei, ne-am liniștit. Comparativ cu primele prognoze, nivelul apei este cu 30 cm mai mic!

Imaginile filmate cu drona arătă mai multe diguri scufundate. Se aștepta ca fluviul Dunărea să atingă un nivel maxim de peste 8 metri și jumătate. Budapesta pregătindu-se pentru un vârf al apelor apropiat de niveluri record a închis Insula Margareta, o zonă de agrement cu hoteluri și restaurante. Falezele fluviului în capitala ungară sunt inundate. Traficul este oprit, însă autoritățile locale au informat că nivelul apei este deja în scădere.

În același timp, debitul Dunării la intrarea în România este în creștere, depășind 5.700 de metri cubi pe secundă, peste media multianuală de 3.800. Se estimează că viitura va ajunge pe sectorul românesc pe 28 - 29 septembrie și va atinge 9.000 de metri cubi pe secundă. Autoritățile din localitățile de pe traseul fluviului iau măsuri pentru prevenirea unor eventuale inundații.

Iar în zonele de unde apele s-au retras deja, jandarmii și voluntarii îi ajută pe localnici să îndepărteze noroiul din casele lor. Mătușa Maria are 85 de ani. Femeia locuiește în satul Cuza Vodă. Era singură când au lovit inundațiile. Apa a atins rapid 2 metri, iar bătrâna s-a salvat stând pe o sobă, unde a rămas până când salvatorii au ajuns la ea.

„Știi cum era aici, parcă era Dunăre... așa venea apa. Am stat aici și a venit apa până aici.... m-am suit pe masă și m-am ținut de aici. Mă strigau fetele, vecinele de acolo de sus.”

Furia apelor a lăsat în urmă un adevărat dezastru. Oamenii sunt disperați.

„Toate trebuie schimbate, nu mai sunt uși bune, nu mai sunt .... da eu de unde bani. Nu mai am lacrimi să mai plâng, Nu știu încotro s-o iau, nu știu ce să fac...”

Mormane de mobilă și alte obiecte sunt îngrămădite pe marginea drumului. Aceasta este imaginea neputinței în fața furiei naturii.

Doi metri 20. În 2013 a fost prima dată inundație, dar nu a fost așa ceva - un metru jumătate e mâl. Gârla asta care este în spate, deci se știe problema. În 2016 au fost alte inundații și anul ăsta alte inundații. De ce nu se iau măsuri? De ce nu se fac două brațe unde curge apa asta?”

În județul Galați peste 3.600 de familii afectate de inundații au primit câte 10 mii de lei pentru fiecare familie, un prim sprijin financiar, până la finalizarea evaluărilor care vor stabili și despăgubirile pe care le vor primi. În România, în urma intemperiilor șapte oameni și-au pierdut viața și aproape 7.000 de gospodării au fost afectate. Furia naturii a devastat 26 de localități, 60 de kilometri de drumuri și 43 de poduri.

Citește mai mult