Patru companii și-au depus ofertele pentru extinderea Stației Electrice Vulcănești
Patru companii și-au depus ofertele în cadrul licitației internaționale cu privire la extinderea Stației Electrice Vulcănești, gestionată de ÎS Moldelectrica. Din cele patru companii, una este din Republica Moldova, iar trei din România, a precizat specialista în comunicare și informare publică de la Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Elena Junghina, pentru Teleradio-Moldova.
Potrivit sursei citate, deschiderea ofertelor s-a desfășurat vineri, 20 septembrie. Stația Electrică Vulcănești de 400kV urmează a fi extinsă prin construcția unei celule suplimentare de 400 de kV, iar noile echipamente sunt necesare pentru racordarea Liniei Electrice Aeriene, Vulcănești-Chișinău, care este la etapa de construcție.
„Prin aceste proiecte ne dorim să avem o infrastructură energetică bine dezvoltată, care să răspundă necesităților operatorului de sistem și să asigure oamenilor o continuitate a livrării energiei electrice. Astfel vom reduce dependența energetică a Republicii Moldova, inclusiv dependența de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan și vom putea fi parte a infrastructurii energetice europene”, a menționat directorul UCIPE, Ruslan Surugiu.
În conformitate cu procedurile de achiziție, după evaluarea ofertelor tehnice, urmează deschiderea și evaluarea ofertelor financiare, fiind luate în considerare ofertele financiare ale companiilor care au trecut scorul minim de calificare tehnică.
Lucrările sunt parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic și se încadrează în măsurile urgente ale Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Energiei, pentru a asigura securitatea energetică a țării. Proiectul este finanțat de Asociația Internațională de Dezvoltare, grupul Băncii Mondiale.
Precizăm că una dintre companiile care a depus ofertele la licitație este compania Horus Energy, care a efectuat lucrări de reparație la blocul nr.3 de la Termoelectrica. La scurt timp de la finalizarea reparațiilor, la blocul menționat a avut loc o avarie. Compania Horus Energy a respins atunci orice legătură a incidentului cu lucrările efectuate de companie, catalogând afirmațiile în presă drept nefondate. De asemenea, compania a respins și afirmațiile fostului deputat Alexandru Slusari, potrivit cărora, întreprinderea ar fi afiliată intereselor lui Vladimir Plahotniuc și oligarhului rus Alexei Mordașov.
Amintim că, pe 10 noiembrie 2022, a avut loc o avarie a blocului energetic nr. 3 de la Termoelectrica. Pe 28 noiembrie, Termoelectrica a precizat că incidentul a fost provocat de o defecțiune la sistemul de răcire. Ulterior, comisia de expertiză instituită de guvern a propus reproiectarea mecanismului de răcire.
Menționăm că, în iunie 2022, Horus a câștigat un contract pentru efectuarea lucrărilor de reparație, prin negociere directă cu Termoelectrica. Mai multe licitații fuseseră amânate, iar proiectul Băncii Mondiale de 70 de milioane de lei nu a fost realizat, pentru că Horus participase într-un consorțiu cu o companie rusească sancționată în Occident. Ultima licitație a fost contestată de o societate comercială din România care la fel participase la procedura de achiziție, însă Agenția Națională de Soluționare a Contestațiilor i-a respins cererea.