Moară alimentată de soare: Povestea Silviei Rudicov și a afacerii sale sustenabile din Costuleni
Tot mai multe afaceri din Republica Moldova beneficiază de proiecte de eficiență energetică. Un exemplu este și afacerea Silviei Rudicov din satul Costuleni, raionul Ungheni, care este educatoare la grădinița din sat, dar gestionează, de aproape 20 de ani, și o moară, unde au fost instalate panouri solare. Femeia spune că astfel consumul de energie se reduce, iar în acest sens prețurile devin mai mici și pentru oamenii din localitate care beneficiază de serviciile de morărit.
Silvia Rudicov spune că povestea afacerii sale a început în primăvara anului 2004, când a ajuns să nu-i mai poată întreține pe cei patru copii ai săi din cauza salariului mic pe care-l lua la grădiniță. Pe atunci, locuitorii din Costuleni mergeau să facă făină de grâu la moara din satul vecin. Chiar dacă era un sat cu peste trei mii de locuitori, oamenii nu aveau o moară în sat, fiind nevoiți să parcurgă câte opt kilometri pentru a-și face făină de pâine.
„Atunci când oamenii primesc grâu de la depozit, solicitări sunt multe și suntem nevoiți să venim de la ora 4-5 dimineața și facem serviciul în fiecare zi până terminăm tot din moară. Noi producem doar făină de grâu, calitate superioară și calitatea întâi, producem ulei de floarea-soarelui”, a menționat Silvia Rudicov, antreprenoare.
Cea mai mare provocare pentru antreprenoare a fost acum doi ani, când prețurile la energie electrică au crescut, iar acest lucru a influențat și prețurile la serviciile de morărit. Datorită unui proiect, femeia a reușit să-și instaleze un sistem fotovoltaic.
„Moara consumă 27 de kW, oloinița consumă 10 kW, pentru noi este foarte costisitor. Aceste panouri solare ne vor reduce cheltuielile cu aproximativ 30-40%. Datorită sprijinului acordat de Agenția Austriacă și PNUD, noi vom putea acorda servicii mai ieftine pentru clienții noștri”, a relatat antreprenoarea.
Visul morăriței a fost realizat cu sprijinul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, prin intermediul proiectului PNUD „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”. Femeia spune că, datorită economiilor obținute și având o sursă de energie gratuită, își dorește să cumpere și o uscătorie de fructe și legume.