Ultimii candidați care aspiră la fotoliul de președinte, înregistrați. Câți se vor regăsi în buletinul de vot
11 candidați se vor regăsi în buletinele de vot la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, a anunțat, astăzi, Comisia Electorală Centrală după ce a examinat ultimele dosare. Totodată, CEC a anunțat câte formațiuni politice pot participa la referendum.
Astăzi a fost înregistrat și ultimul participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Este vorba despre Partidul „Voința Poporului” care va promova opțiunea de vot DA, adică va susține introducerea aderării europene în Legea supremă.
În total, la referendum au fost înregistrați 15 participanți, dintre care doi vor promova opțiunea de vot „Nu”.
Cele 15 formațiuni înregistrate sunt:
- Partidul Comuniștilor;
- Partidul Verde Ecologist;
- Mișcarea Respect Moldova;
- Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa;
- Partidul „Renaștere”;
- Coaliția pentru Unitate și Bunăstare;
- Blocul Electoral „Împreună”;
- Partidul Acțiune și Solidaritate”;
- Mișcarea Alternativa Națională;
- Partidul Democrația Acasă;
- Alianța Pentru Unirea Românilor;
- Partidul Politic „Noi”;
- Partidul Reîntregirii Naționale „Acasă”;
- Partidul Social Democrat European;
- Partidul Politic „Voința Poporului”.
Ultimii candidați desemnați la alegerile prezidențiale din 20 octombrie au fost înregistrați de Comisia Electorală Centrală. Este vorba de Victoria Furtună, Natalia Morari și Tudor Ulianovschi, desemnați de cetățeni. Astfel, în buletinul de vot la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se vor regăsi 11 candidați.
În același context, CEC a înregistrat simbolurile electorale ale candidaților pentru imprimarea în buletinul de vot la alegerile prezidențiale, reprezentanții candidaților în Comisia Electorală Centrală și a confirmat persoanele responsabile de finanțe (trezorier).
Tot astăzi, CEC a respins cererea de înregistrare a lui Igor Munteanu, desemnat de Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, pe motiv că nu au fost respectate prevederile legale ce țin de condițiile de validitate privind numărul minim necesar de semnături ale susținătorilor.
Într-o postare pe pagina de Facebook, Igor Munteanu a comentat refuzul Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a-l înregistra în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie: „Nu am crezut să o văd și pe asta”, a spus acesta.
El a subliniat că este dezamăgitor și rușinos faptul că autoritatea electorală a implementat un sistem „care permite puterii să completeze în două zile, folosind resursele administrative uriașe, numărul necesar de semnături, nu în stradă, așa cum am făcut noi, printre oameni, dar prin manipularea listelor cu date personale stocate de autorități, face acest sistem absurd”.
„Raportul CEC pretinde că anumite date au fost scrise eronat pe listele de subscripție ori că identificarea lor nu corespunde cu cele din bazele de date menținute de CEC, ori că susținătorii noștri nu aveau viză de reședință în aceste raioane, ori nu aveau drept de vot, nu erau arondați în circumscripția electorală respectivă sau nu erau completate toate rubricile”, a remarcat Igor Munteanu.
De menționat că CEC nu a comentat deocamdată aceste acuzații. Precizăm că decizia autorității electorale poate fi contestată în termen de trei zile la Curtea de Apel.
Eliza Mihalache
Autor
Citește mai mult
Eliza Mihalache