PNUD Moldova: În contextul crizelor care afectează R.Moldova, oferim sprijin de urgență producătorilor agricoli
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) alături de partenerii săi implementează proiecte pentru comunități și producători agricoli, care prevăd măsuri de eficiență energetică în Republica Moldova, susține Victoria Ivancioglo, manageră de proiect, PNUD Moldova. În cadrul unui interviu pentru Moldova 1, reprezentanta PNUD a explicat că Ministerul Energiei beneficiază de sprijinul țărilor europene pentru a elabora politici publice menite să asigure o tranziție energetică sustenabilă.
Moldova 1: Țara noastră și-a propus să sporească ponderea energiei regenerabile până la 30% până în anul 2030. Cum evoluăm în acest sector?
Victoria Ivancioglo: Într-adevăr, această țintă este setată în Planul național integrat de climă și energie, care în acest moment este în varianta „draft” și prin mai multe inițiative pe care le are PNUD Moldova încercăm să susținem Guvernul Republicii Moldova în atingerea acestor ținte. Proiectul pe care îl gestionez în prezent ține de sprijinul de urgență producătorilor agricoli, în contextul crizelor care afectează acum Republica Moldova.
La fel, susținem proiecte care țin de creșterea rezilienței în contextul securității energetice a producătoarelor agricole din 16 raioane țintă. Acest proiect a fost posibil datorită suportului financiar din partea Austriei și, ulterior, s-a alăturat și Elveția. Este un proiect pe care îl implementăm împreună cu altă organizație ONU - FAO și care, la fel, susține producătorii agricoli din Republica Moldova cu un buget total de circa 5 milioane de dolari.
Moldova 1: Cât de dispuși sunt afaceriștii noștri să se adapteze la aceste schimbări climatice și să implementeze astfel de măsuri?
Victoria Ivancioglo: Componenta PNUD targhetează anume femeile producătoare agricole și vreau să spun că nu a fost ușor să colectăm din start acele soluții de eficiență energetică. A fost un proces de lucru destul de intens, cu multe vizite în teren, cu multe comunicări, cu multe sfaturi din partea echipei proiectului, astfel ca să încercăm să convingem femeile agri producătoare să includă soluții energetice și să încerce să le piloteze. Pentru că acest domeniu este unul nu foarte cunoscut și încă nu există foarte multe informații legate de eficiența acestor soluții, care este impactul pe termen lung. Respectiv, am încercat ca, pe lângă suportul financiar promovat, să încercăm să promovăm și partea de consolidare de capacități, să informăm cât mai mult legat de acest aspect. Ca în final să avem în cadrul proiectului 83 de femei care au beneficiat de acest suport.
Moldova 1: Vorbeați de soluții de eficiență energetică. Am văzut în acest caz că e vorba despre panouri fotovoltaice. Ce alte alternative au în acest sens?
Victoria Ivancioglo: În mare parte, într-adevăr, ca soluție s-a optat pentru conectarea la energie regenerabilă și anume panouri fotovoltaice, este una din soluțiile cele mai accesibile la moment. Am încercat să promovăm și partea de stații de biogaz din deșeuri animaliere, din dejecții animaliere. Această practică și partea de echipament nu este încă pilotată în Republica Moldova la scară largă. Și, respectiv, am avut ezitări din partea producătorilor agricoli de a o pilota.
Respectiv, pe lângă panouri, o altă opțiune a fost conectarea afacerilor la cazane pe bază de biomasă, care la fel este o soluție de energie regenerabilă și, la fel, prietenoasă mediului. Pe lângă instalare de panouri și cazane pe biomasă au fost instalate alte soluții, cum ar fi pompe de căldură sau sisteme de irigare eficiente energetic și multe alte echipamente care reduc consumul de energie și fac și activitatea mai eficientă energetic.
Moldova 1: Dacă e să ne referim la un pic alt aspect, mă uităm peste statistici și spun că în jur de 60% dintre locuințele din Republica Moldova se încălzesc cu sobe, acele tradiționale pe care le știm cu toții. În câteva luni, începe sezonul de încălzire. Din ceea ce observați dumneavoastră, cât de dispuși în general sunt oamenii să apeleze la aceste soluții de resurse energetice regenerabile, mai ales în contextul în care ele nu sunt atât de ieftine?
Victoria Ivancioglo: Într-adevăr, ele nu sunt ieftine și nu sunt accesibile pentru toată lumea. În cadrul PNUD acum încercăm să pilotăm o altă componentă foarte importantă, care se numește „Comunități energetice” și în acest sens oferim suport Ministerului Energiei ca să încercăm să punem în aplicare această inițiativă care, de fapt, este o practică europeană și am văzut că funcționează la nivel înalt în Austria.
În ce constă? Este vorba despre faptul că mai multe gospodării sau mai mulți actori își unesc eforturile, instalează un sistem de panouri fotovoltaice și beneficiază mai mulți de pe urma unui sistem de panouri instalat, în funcție de necesități. Cineva beneficiază în prima parte a zilei, când are mai multă activitate, cineva în a doua parte a zilei, cineva noaptea. Deci este vorba despre utilizarea rațională și în comun a unui sistem de panouri, ceea ce va face ca să fie mai accesibil și mai multe gospodării să poată beneficia. Este un efort lung care presupune implicarea atât a distribuitorilor de energie, este vorba despre ANRE, Ministerul Energiei. Urmează să pilotăm primele „Comunități energetice”, ca ulterior să promovăm implementarea acestora la scară largă, astfel încât mai multe gospodării să poată să beneficieze.
Abordarea europeană a comunităților energetice presupune crearea de grupuri locale de cetățeni, companii și autorități locale care colaborează pentru a produce și distribui energie regenerabilă la nivel local. Comunitățile energetice nu doar că produc energie curată, dar și reduc considerabil facturile la energie. Acestea sunt încurajate prin politici și reglementări europene pentru a promova o tranziție energetică sustenabilă, a atinge neutralitatea climatică până în 2030 și a crea un sistem energetic mai durabil și mai echitabil. În acest sens, Ministerul Energiei s-a angajat să elaboreze politici în domeniu și să opereze modificări legislative, iar Regulamentul privind comunitățile energetice, elaborat de ANRE, să corespundă intenției finale, urmând ca până la sfârșitul acestui an să fie definitivat și mecanismul de implementare a comunităților energetice.
PNUD alături de partenerii săi a sprijinit, în perioada 2022-2023, peste 50 de proiecte locale pentru comunități și producători agricoli, care vizează tranziția la energia verde și implementarea măsurilor de eficiență energetică. Un exemplu este moara din satul Costuleni, raionul Ungheni, unde au fost instalate panouri solare.