Lucrările artistului Sami Briss, care și-a dedicat întreaga viață artei, pot fi văzute la Chișinău
Este reprezentant a trei țări - România, Israel și Franța, locuiește la Paris și continuă să lucreze în atelierul de creație la vârsta de 94 de ani. Vorbim despre Sami Briss, artist originar din Iași, obligat să părăsească România după ce i-a fost interzisă prima expoziție personală și a fost exclus în 1959 din Uniunea Artiștilor Plastici, deoarece lucrările lui nu se încadrau în viziunile artistice ale regimului comunist. A luat cu sine acele prime creații care, împreună cu altele, au cutreierat mai multe țări ale lumii, iar acum pot fi văzute și la Muzeul Național de Artă al Moldovei.
La începutul călătoriei imaginare în lumea picturilor, dar și în destinul artistului este etalat documentul potrivit căruia Sami Briss a fost exclus din Uniunea Artiștilor Plastici din România.
„Îmi pare bine că după 65 de ani am reușit să reparăm această greșeală. Anul acesta, chiar de ziua lui, pe 18 mai, a fost reprimit în Uniunea Artiștilor Plastici din România”, a spus Adina Rențea, istoric de artă din București.
În debutul expoziției, sunt prezentate câteva lucrări din acea perioadă a interdicțiilor și a umilinței la care s-a referit în mesajul său transmis de la Paris.
„Aceste tablouri au plecat cu mine când am părăsit țara și au fost expuse în nenumărate galerii și muzee din toată lumea”, a declarat artistul plastic Sami Briss.
Expoziția a fost organizată la Muzeul Național de Artă al Moldovei în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului.
„Sami Briss, care a trecut printr-o școală solidă românească, fiind îndrumat de Camil Ressu, devine un artist cu un discurs foarte coerent, orientat către simbol, dar, în primul rând, către o estetică pură, o pictură de o finețe și un rafinament excepțional. Și-a dorit să fie și el la vernisaj, din păcate, n-a reușit, fiind la vârsta de 94 de ani”, a precizat directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea.
„El lucrează, are 94 de ani, trăiește la Paris și lucrează într-o efervescență extraordinară. Ceea ce-i este caracteristic lui Sami Briss este, în primul rând, culoarea, apoi tematica, o tematică între vis, izbândă, libertate, dar și credință. Este un mix de influențe din România, Israel și Franța”, afirmă Adina Rențea, istoric de artă din București.
„Sami Briss mă impresionează în mod deosebit prin faptul că face parte din laleaua evreiască din Iași și care a îmbinat toate elementele frumosului - natură, artă, pictură”, a comentat Ioan Peșca, inginer constructor din Iași.
Expoziția „În oglinda memoriei” poate fi văzută la Muzeul Național de Artă al Moldovei până pe 17 noiembrie, după care lucrările vor fi prezentate la Bruxelles și Lisabona.