Drumurile din Tartaul, impracticabile după ploi. Primăria nu poate interveni din lipsă de resurse
Locuitorii din satul Tartaul, raionul Cantemir, se plâng că drumurile din localitate sunt într-o stare dezastruoasă. Acestea au devenit aproape impracticabile după ploile de acum două săptămâni, când viitura a spălat practic totul în cale. Apele au deteriorat și două poduri din sat. Autoritățile locale spun că primăria nu dispune nici de tehnica necesară, nici de bani suficienți pentru a repara drumurile stricate.
Satul Tartaul este așezat pe câteva coline, iar cei aproximativ 17 kilometri de drumuri locale în mare parte sunt în pantă. Din această cauză, la fiecare ploaie puternică, străzile sunt spălate de ape. În urma inundațiilor provocate de furtuna din 14 septembrie, drumurile către școală, grădiniță, cimitir, precum și intrările în sat au devenit impracticabile.
„Noi ne confruntăm cu problema de mai mulți ani, însă cu ploile de două săptămâni mai tare s-au rupt drumurile. Noi nu mai putem ieși din casă cu cărucioare, cu automobile, nimic. Copiii îi ducem în brațe la grădiniță. Aici suntem cinci mămici cu copii mici, noi nu putem cu cărucioarele. Până la grădiniță avem 1 km de parcurs pe jos, plus avem bătrâni unde salvarea nu mai poate intra”;
„După ploaia care a fost săptămâna trecută s-au spălat toate drumurile, mai ales la noi nu avem nicio intrare normală ca să putem să intrăm în sat. Copiii pe jos, primele zile nici nu am trecut pe aici, acum cred că cu greu se pot deplasa și ei ca să intre la școală, la grădiniță mai ales”;
„În 10 ani de zile nu s-a făcut practic nimic, eu cu vecinul de mai multe ori am pus pământ, am mai pus niște pietre, niște gropi am astupat. Vecinul de la deal a pus la fel. Până la prima ploaie - merge, după prima ploaie începe să se ducă la vale tot ce am pus noi. Acum după ultima ploaie și penultima ploaie s-a făcut un dezastru extraordinar”, au relatat localnicii.
Comisia pentru Situații Excepționale locală a evaluat pagubele și a transmis informația către Guvern. Potrivit primarului din Tartaul, daunele provocate de ploile torențiale se ridică la un milion 300 de mii de lei.
„Aici 100 de procente a fost fărâmat, celălalt de lângă primărie 100%, acel de la cimitir a fost 70%, dar am avut rezerve de prundiș pe care l-a dus la vale. Primăria are 212 mii lei astăzi, dintre care sau refuzăm restul proiectelor sau investim tot aici”, a declarat Vasile Lupașcu, primarul satului Tartaul.
Amintim că ploile abundente din 14 și 15 septembrie au afectat semnificativ teritoriul Republicii Moldova, determinând creșterea nivelului apei în râuri, provocând inundarea mai multor zone rezidențiale, inclusiv locuințe și surse de apă. Viiturile au distrus drumuri și poduri, vântul puternic a avariat acoperișurile mai multor locuințe și instituții publice, iar mai multe terenuri agricole au ajuns sub ape. În cele mai afectate regiuni - raioanele Leova, Cantemir și municipiul Chișinău - valoarea estimată a pagubelor se ridică la aproximativ 180 de milioane de lei.