Cultură

Târgul meșterilor populari, organizat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la fondare

Un dublu eveniment, astăzi, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din capitală. Acolo au fost marcate Zilele Europene ale Patrimoniului și aniversarea a 135-a de la fondarea celei mai vechi instituții muzeale din Republica Moldova. Vizitatorii au admirat expoziția de costume tradiționale „Acasă, la origini", au participat la târgul meșterilor populari din curtea muzeului și s-au delectat cu muzică.

Mai multe doamne din diferite colțuri ale țării, care au confecționat prima lor cămașă tradițională, admirau lucrările la expoziția inaugurată în cel mai vechi muzeu din Repblica Moldova.

„Am gândit să dezvoltăm comunitățile, să mergem prin sate, raioane și să putem informa și învăța doamnele să-și confecționeze prima cămasă cu altiță”, a spus Cristina Dan, inițiatoarea Proiectului „Acasă la origini”.

„Am fost ghidați de membrii șezătorii ”Basarabia” și iată am făcut prima mea lucrare. Sunt mândră, o admir pentru că am făcut-o cu atâta pasiune, cu atâta dragoste”, a menționat Maria Chilaru, meșteriță.

În expoziție sunt etalate 25 de cămăși tradiționale și tot atâtea se află în proces de lucru.

„Sursa de inspirație pentru meșterițe au fost piesele din patrimoniul muzeului, prin asta demonstrăm că patrimoniul muzeal național trebuie promovat, trebuie să fie deschis cât mai mult pentru publicul larg”, a punctat Petru Vicol, directorul Muzeului Național de Etnografie.

În curtea muzeului sărbătoarea era în toi. Unii vizitatori ascultau melodiile interpretate de artiști îndrăgiți, alții cercetau obiectele realizate de meșterii populari. Iar Simion Lungu, cunoscutul meșter din Vădeni, care a venit la expoziție să prezinte cămășile tradiționale din zona Sorocii, nu avea o clipă de răgaz.

Meșterii populari au adus la târg cele mai valoroase lucrări din ceramică, au expus covoare tradiționale, cămăși din diferite zone, lucrări sculptate în lemn și realizate din fibre naturale. Maria Rusu din Heciul Vechi, raionul Sângerei, a organizat un adevărat atelier de creație.

„Am hotărât astăzi să iau niște material prin care să le demonstrez vizitatorilor cât de ușor se face o lucrare ecologică, un clopoțel”;

„Lucrez la Ambasada Chinei, ne interesează foarte mult cultura de aici. Am văzut costumele foarte frumoase și am văzut că fiecare poate crea lucruri frumoase”, au relatat vizitatorii.

Expoziția „Acasă, la origini” și Târgul meșterilor populari sunt organizate în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului.

„În cadrul Ministerului Culturii am avut un Forum consacrat acestor zile. Am discutat mai multe aspecte ce țin de patrimoniu, cum îl promovăm, cum îl protejăm și care ar fi soluțiile ulterioare, dat fiind faptul că avem schimbări globale și trebuie să anticipăm riscurile”, a relevat Alina Ostapov, șefa Direcției Patrimoniu a Ministerului Culturii.

Genericul Zilelor Europene ale Patrimoniului este „Rute, Rețele, Conexiuni" - o încercare de a fi mai aproape de comunitățile locale.

Citește mai mult