Provocările și oportunitățile sectorului vitivinicol din Republica Moldova, discutate în cadrul unui forum internațional, organizat la Chișinău
Cele mai bune practici europene de producere a vinului și identificarea unor noi piețe de desfacere sunt temele principale discutate la forumul vinificatorilor, care se desfășoară în aceste zile în cadrul Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova”. Zeci de producători de vin din țară, dar și din statele Parteneriatului Estic, experți din Uniunea Europeană, organizații de suport în afaceri și oficiali de la Guvern, s-au reunit la Chișinău pentru a aborda provocările și oportunitățile sectorului vitivinicol.
Viorel Garaz este administratorul unei companii vinicole de stat. Potrivit lui, datorită tehnologiilor moderne și restructurărilor de la întreprindere, vinurile lor au cucerit piețe din Asia și Europa.
„Unul dintre beneficiile pe care ni le aduc nouă asemenea evenimente este faptul că noi devenim mai cunoscuți, noi interacționăm cu oamenii din sector, care ulterior ne vor facilita nouă accesul pe anumite piețe”, a menționat Viorel Garaz, administratorul unei companii vinicole.
La forum participă delegații din statele Parteneriatului Estic, dar și experți din Franța, Belgia, România, Spania și Italia.
„Cei care produc vin trebuie să țină cont de mediul în care îl promovează, de cerințele consumatorului, de tehnologii, tendințe și inovații. Calitatea vinului depinde mult și de ceea ce ai plantat”, a declarat Theo Theoharis, expert în vinuri.
În prezent, sectorul vitivinicol, care are o pondere de 3% în Produsul Intern Brut, oferă locuri de muncă pentru 30 la sută dintre locuitorii de la sate.
„Acest sector este foarte mult conectat cu partenerii noștri europeni. Organizăm o masă rotundă dedicată sectorului vitivinicol, discutăm perspectivele și parteneriatele pe care le putem lega între antreprenorii din țara noastră și cei din UE”, a declarat Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț din Republica Moldova.
De 17 ani, USAID oferă asistență pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, astfel încât vinurile noastre au ajuns să fie prezentate pe paginile unor ediții celebre din lume.
„Numărul unu critic din lume, Jancis Robinson, care a fost timp de 14 ani consilier al Reginei Marii Britanii pentru vinoteca sa de la Palat, a scris despre vinul Moldovei. Același lucru găsim și pe London Travel, și pe National Geografic. Aceste lucruri desigur că pe noi ne inspiră”, a menționat Diana Lazăr, reprezentată USAID.
În prezent, țara noastră se situează în topul celor zece state din lume care produc vinuri de calitate.
„Am ajuns să majorăm prețul de vânzare a unui litru de vin de la 0,38 de cenți la un dolar și 70 de cenți, pe parcursul ultimilor opt ani, ceea ce înseamnă o creștere extraordinară și lucrul ăsta se datorează tehnologiilor și calităților noastre și, evident, lucrul ăsta nu putea fi făcut fără susținerea plenară a donatorilor”, a declarat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.
În 2022, Republica Moldova a exportat peste 100 de milioane de litri de vin în peste 70 de țări ale lumii.