Cultură

Ziua Internațională a Muzicii, marcată în premieră la Academia de Științe a Moldovei

Ziua Internațională a Muzicii a fost marcată în premieră la Academia de Științe a Moldovei. A fost inaugurată o expoziție de fotografii consacrată compozitorului academician Gheorghe Mustea. De asemenea, a fost organizată și o masă rotundă prilejuită de aniversarea a 35-a de când distinsul muzician se află la pupitrul Orchestrei Simfonice Naționale a Companiei „Teleradio-Moldova”.

De 35 de ani, Orchestra Simfonică Națională a Companiei „Teleradio-Moldova” este pentru Gheorghe Mustea o expresie a dragostei și respectului pentru muzică.

Este un copil pe care l-am crescut. Am educat această orchestră. Dacă acest colectiv este acum într-o formă foarte bună, e pentru că muncim foarte mult, avem turnee, avem înregistrări, avem concerte bune. Când omul este în muzică, el este altul și sufletul este altul, pentru că muzica înnobilează, muzica este energia vieții”, susține compozitorul Gheorghe Mustea.

„*Academicianul Gheorghe Mustea este un compozitor de forță, a dus faima Republicii Moldova în toată lumea prin creațiile sale. Astăzi, consemnăm 55 de ani de activitate a academicianului Gheorghe Mustea în domeniul muzicii, dar și 35 de ani de când se află în fruntea Orchestrei Naționale de la „Teleradio-Moldova”, a afirmat președintele AȘM, Ion Tighineanu.

Gheorghe Mustea este cel mai prolific artist în lumea muzicii, pentru că pe lângă faptul că a compus și compune atâta muzică deosebită. Este profesor universitar, a fost un excelent interpret și mai cântă și acum la flaut și la nai”, a menționat membrul corespondent al AȘM, Ion Gagim.

Gheorghe Mustea muncește cu pasiune și șlefuiește împreună cu orchestra fiecare partitură muzicală, iar rezultatele sunt pe potriva așteptărilor.

Are o experiență bogată în toate genurile compoziției - de la cântec până la operă, muzică de teatru și film, sute de înregistrări de muzică autohtonă ce se păstrează în fondul de aur de la Teleradio”, a declarat președintele Comisiei Naționale UNESCO, Constantin Rusnac.

Acești 35 de ani de când se află dumnealui la pupitrul Orchestrei Simfonice a „Teleradio-Moldova”, vreau să vă mărturisesc, pentru că am fost martor al acelor începuturi, cum se zbătea compozitorul Gheorghe Mustea ca orchestra simfonică să obțină titulatura aceasta onorifică de Orchestră Națională”, a relatat vicepreședintele AȘM, Ion Hadârcă.

Președintele Academiei i-a înmânat lui Gheorghe Mustea Diploma onorifică de Ambasador al Culturii și a adus un omagiu muzicii, celor care o creează și celor care o ascultă.

Atunci când răsună muzica armele tac și se instalează pacea și buna conviețuire a tuturor oamenilor pe planeta noastră mică, dar de o frumusețe divină. Trăiască muzica!”, a conchis președintele AȘM, Ion Tighineanu.

Zilei Internaționale a Muzicii îi este consacrat concertul pe care îl va susține Orchestra Simfonică Națională a Companiei „Teleradio-Moldova” sub bagheta maestrului Gheorghe Mustea pe 3 octombrie la Sala cu Orgă.

Citește mai mult