Cultură

Ziarul „Literatura și Arta”, promotor al adevărului și al limbii române, marchează șapte decenii de activitate

Făclie a deșteptării, izvor de spirit și patriotism, promotor al adevărului și al limbii române, astfel este apreciată „Literatura și Arta”, publicația care face istorie pe parcursul a șapte decenii. Aniversarea a fost marcată la Academia de Științe a Moldovei (AȘM) în prezența cititorilor și autorilor publicației, la cârma căreia s-a aflat vreme de 35 de ani regretatul scriitor și academician Nicolae Dabija.

asm.md
Sursa: asm.md

Acel entuziasm, patriotism pornit împotriva regimului comunist de ocupație trebuia dirijat, dirijorul principal în mișcarea de eliberare națională a fost „Literatura și Arta”, în frunte se afla marele patriot Nicolae Dabija”, a spus Ion Teliman, locuitor din Iurceni.

Ziarul și-a început activitatea pe 3 octombrie 1954. Denumirea „Literatura și Arta” o are din 1977, primul director fiind Victor Teleucă. Apoi, timp de 35, redactor-șef a fost regretatul Nicolae Dabija, după trecerea căruia în eternitate, responsabilitatea i-a revenit poetei Doina Dabija.

Literatura și Arta este un simbol, s-a impus prin curaj, a publicat în 89 teme interzise precum ar fi deportările, foametea. Tirajul a crescut în acea perioadă de la 6500 de exemplare în 89, la 260 de mii în anii 90”, a declarat Doina Dabija, redactor-șef al revistei.

Pe 15 iunie 1989 a fost publicat în mod clandestin primul număr al revistei în grafie latină. Au urmat ani în care publicația a demonstrat că este o adevărată școală de jurnalism, literatură și patriotism.

Această școală a însemnat spiritul tradiției, autenticitate, adevăr istoric și, bineînțeles, apărarea limbii române”, susține academicianul Mihai Cimpoi.

Publicația a fost și rămâne o rampă de lansare pentru oamenii de creație din diferite generații.

O responsabilitate să lucrezi la această revistă. Exact, e responsabilitate pentru că trebuie să-ți asumi ceea ce scrii, să transmiți un mesaj, să educi, să promovezi valori. Am realizat teza de licență despre publicistica lui Nicolae Dabija”, afirmă Ana Stegărescu, jurnalistă.

Fiind studenta anilor 90, de fiecare dată, joi, eram emoționată să iau revista. Ne-a oferit când eram studenți șansa de a ne vedea primele poezii, primele articole”, a menționat poeta și profesoara Victoria Fonari.

Am debutat în paginile revistei. Deci, am sentimente deosebite pentru revista care a avut un rol deosebit în mișcarea de eliberare națională și în stimularea vieții noastre culturale”, a specificat vicepreședintele AȘM, Ion Hadârcă.

Despre revistă, ca o tribună importantă a comunității științifice de pe ambele maluri ale Prutului, a vorbit Ion Tighineanu, președintele AȘM. Iar Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a punctat în mesajul înregistrat: „Literatura și Arta a intrat în istorie de decenii bune pentru că a păstrat în spațiul dintre Prut și Nistru frumoasa limbă românească, ne-a amintit mereu de identitate prin limbă, prin credință, prin cultură”.

Aniversarea a fost marcată și prin lansarea volumului „Revista care a făcut ictorie” - o incursiune în anii de devenire, cenzură, luptă și izbândă ai publicației.

Citește mai mult