Social

Femeile care înfruntă cancerul - un exemplu al determinării și dragostei de viață

Octombrie este luna de conștientizare a cancerului mamar. Femeile diagnosticate cu cancer la sân duc o luptă plină de provocări ce le testează limitele fizice, dar și cele emoționale. Motivația de a trăi și de a găsi frumusețea chiar și în cele mai grele clipe din viață au devenit mottoul după care se conduc. Cu speranță, determinare, dar și momente de slăbiciune, ele ne inspiră să apreciem fiecare clipă a vieții. În continuare, vă prezentăm povestea mai multor femei puternice, care luptă cu această boală cruntă.

Marina Marinciuc, în vârstă de 57 de ani, originară din satul Lipnic, raionul Ocnița, este asistentă medicală. A aflat că suferă de cancer acum nouă ani și, de atunci, spitalul i-a devenit a doua casă.

„Aveam tare mari slăbiciuni, tare îmi cădea părul și un sân mă durea. Un an de zile nu am avut păr. Dar am mers înainte, m-am gândit că trebuie să trăiesc, că sunt copiii. Am urmat nouă chimioterapii, 20 de radioterapii, după aceea mult tratament, dar, totuși, cred că bunul Dumnezeu a avut grijă să rămân în familie și mulțumim Domnului.”

Acum, Marina monitorizează constant eficiența tratamentului și, așa cum poate, face acest lucru doar la Chișinău, parcurge cel puțin 240 de kilometri până în capitală. S-a bucurat enorm când a aflat că aici a fost deschis un centru care găzduiește gratuit persoanele cu maladii oncologice. La „Casa Valeriu”, femeia a găsit nu doar un acoperiș deasupra capului, dar și prietene cu care împărtășește aceeași soartă.

„Mulțumim Domnului că este așa casă, ”Casa Valeriu”. Știți, acești oameni tare repede găsesc limbă comună, fiindcă fiecare e cu aceeași durere. Tare ne-am împrietenit, facem mâncare, ne susținem.”

La „Casa Valeriu” am întâlnit-o și pe Lidia Dmitrieva din Tiraspol, care de șapte ani luptă cu cancerul, dar nu-și pierde speranța că va izbuti. Ea le îndeamnă pe femei să meargă regulat la controale profilactice pentru a depista precoce cancerul.

„Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Nu trebuie să vă fie frică, trebuie să mergeți la doctor care o să spună, de exemplu: la tine totul este bine, du-te și trăiește mai departe, bucură-te de viață.”

Cât despre „Casa Valeriu”, Lidia spune că aici nu primește doar un pat pe care se poate odihni, dar și sprijin emoțional, care este unul important în procesul de recuperare.

„Când am venit aici, când de fapt am aflat, nu credeam că există așa ceva, dar când am ajuns la pragul casei, am zis: Doamne, binecuvântează această casă pentru că acest lucru este chiar important pentru oameni ca noi. Eu nu îmi pot imagina cum aș putea circula 150 km. E greu, este punct vamal.”

De la deschiderea „Casei Valeriu”, peste 400 de persoane i-au trecut pragul. Ideea de a oferi cazare pacienților oncologici aparține Doinei Cernavca, al cărei tată a fost răpus de această boală cruntă. Centrul cu o capacitate de 13 locuri funcționează exclusiv pe baza donațiilor.

„”Casa Valeriu” oferă servicii de cazare gratuită bolnavilor care vin din afara Chișinăului pentru verificări sau tratamente oncologice. La fel, pot beneficia de un spectru de servicii sociale începând cu consultația onco-psihologului, terapie ocupațională și foarte multe activități pe care îi ajută, le redau încrederea ca să meargă mai ușor înainte”.

În Republica Moldova, cancerul de sân este cel mai comun tip de cancer la femei și reprezintă principala cauză de deces. Anul trecut, peste 1200 de femei au fost diagnosticate cu cancer mamar.

„Printre simptomele care ar trebui să alarmeze orice doamnă cel mai des este identificarea la nivelul sânului și anume prezența unui nodul mamar, precum și hiperemia sânilor, îngroșarea mameloanelor, eliminările din mamelon, fie transparente, sangvinolente, fie de altă culoare, noduli palpabili la nivelul fosei axilare”, explică Valeriu Cucieru.

Anul trecut, în țara noastră a fost dat startul programului de depistare precoce a cancerului mamar, fiind deschise patru centre de profil la Ungheni, Bălți, Căușeni și Chișinău.

*„Femeile sunt consultate clinic, la necesitate, sunt efectuate investigații suplimentare imagistice, de exemplu, mamografia, ecografia glandelor mamare și ganglionilor limfatici, și cu Doppler, și cu elastografie”, a declarat chirurgul-mamolog Simona Chilaru.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la nivel global, cu aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi înregistrate anual.

Citește mai mult