Creațiile muzicale ale regretatului compozitor Ion Aldea-Teodorovici au răsunat la Sala cu Orgă
Creații muzicale mai puțin cunoscute, semnate de regretatul compozitor Ion Aldea-Teodorovici, au răsunat la un concert de muzică simfonică, ce a avut loc la Sala cu Orgă. Numeroșii spectatori au savurat și aplaudat piesele interpretate de Orchestra Națională de Cameră și Formația „Aldea-Teodorovici Orchestra”, sub bagheta maestrului Cristian Florea.
„În seara asta avem premieră absolută, n-a mai fost interpretată decât în studioul Radioteleviziunii, piesa „Rapsodie simfonică” și „Cvintet”, o premieră, mai ales că este dirijată de un dirijor competent, un sufletist, un mare român, Cristian Florea”, a spus Cristi Aldea-Teodorovici.
Maestrul Cristian Florea a rămas surprins de materialul componistic semnat de regretatul Ion Aldea-Teodorovici.
„Are idei foarte bune, un pic dificile pentru noi din punct de vedere tehnic, destul de virtuos și complex și, bineînțeles, temele sunt foarte românești”, a menționat Cristian Florea.
„Am avut o discuție cu Cristofor referitor la piesele care au căpătat un aspect mult mai complet, mă refer la orchestrații. Sunt niște piese redescoperite de scurt timp din genul de muzică academică”, a declarat Cristian Spătaru, director artistic al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.
„Unele creații sunt în premieră, sunt o surpriză adevărată, mai ales cele cu tentă academică, atât de rafinat lucrate, deoarece Ion cunoștea foarte bine stilul, cunoștea forma”, susține Svetlana Bivol, președinta Uniunii Muzicienilor din Moldova.
„Îi mulțumesc lui Dumnezeu că l-a dăruit acestui pământ pe Ion cu talentul lui mare. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că-i dă putere lui Cristi să se ocupe detaliat de creația lui Ion. Are peste două mi de pagini de note descoperite”, afirmă Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodorovici.
Spectatori de toate vârstele au venit la concertul premieră de la Sala cu Orgă.
„Noi am venit aici mai mult din curiozitate, să vedem ce ascultau oamenii cu vârstă diferită de noi”;
„Pentru că vrem să trăim emoții unice și vrem să ne amintim cine au fost marii Ion și Doina Aldea-Teodorovici”;
„Sunt cei mai iubiți, cei mai de suflet patrioți ai noștri, de aceea am venit cu mama, ea dintotdeauna i-a ascultat și admirat, așa cum ar fi bine să facem și noi”;
„Îmi place prin faptul cum a scris el, cum a dat el emoțiile lui să ajungă la noi”;
„Îmi plac cântecele lui, sunt cu inima scrise și transmise tot cu inima lui pentru admiratorii lui”.
Partea a doua a concertului a inclus piesele lui Ion Aldea-Teodorovici pentru spectacole și filme.
„El a evoluat în cinematografie atât de văzut că muzica lui din patru filme ale mele a și făcut camertonul să sune corect pentru toate emoțiile filmului. El a putut să intre în dramaturgia filmului, el a ținut cont de actori, de potențialul lor emoțional”, susține regizorul Valeriu Jereghi.
Concertul simfonic se înscrie în suita manifestărilor prilejuite de aniversarea a 70-a de la nașterea lui Ion Aldea-Teodorovici.