Cultură

Model de cultură și valoare literară: Revista Literară împlinește 10 ani de la întemeiere

Model de cultură, de valoare literară și artistică, „Revista Literară”, organul de presă al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a ajuns la 10 ani de la întemeiere. Evenimentul aniversar a întrunit scriitori și editori care au abordat probleme de actualitate din activitatea publicației, inclusiv mecanismele de finanțare și de difuzare. În special s-a vorbit despre importanța revistei în promovarea valorilor literaturii române de pe ambele maluri ale Prutului. Moldova 1 este partenerul media al momentului aniversar.

Împreuna cu Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor de atunci, în cadrul unei ședințe a Consiliului Uniunii Scriitorilor am luat decizia de a fonda „Revista Literară”. Este poate cea mai tânără, are doar 10 ani, dar pentru breasla scriitoricească această revistă, sper, să fi adus un spor de vizibilitate, a ținut mâna pe pulsul literar și spiritului românesc, aici, la Chișinău”, a declarat președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Tudor Chiriac.

Despre problemele cu care s-au confruntat în acea perioadă a vorbit Arcadie Suceveanu, precum și alți scriitori și autori ai „Revistei Literare”, care s-au aflat la începuturile acesteia și continuă să publice până astăzi.

Este important că aici la Chișinău există o revistă, poate cea mai bună. Din păcate, are o periodicitate mică. O dată la două luni nu poți întreține o viață literară în acțiune. E important să fii consecvent. Azi o revistă cam dispare. Azi trebuie o ingeniozitate și o căutare economică specială și mă bucur că are și un grup de autori selecți”, a spus scriitorul Leo Butnaru.

Printre autorii selecți este și distinsul profesor și academician, Ion Pop din Cluj. A semnat pentru numărul aniversar editorialul „Unirea literară”: „Am observat de-a lungul anilor, că tot am citit mereu, că încet, încet au dispărut decalajele grave care erau la început față de ceea ce se întâmpla aici ca nivel valoric literar și ceea ce era la București, mai ales, generația tânără mi-a atras atenția prin voința de sincronizare”.

E foarte greu să faci o revistă de felul acesta, să aduni toate punctele de vedere oricâte există, dar deocamdată impresia mea este că acest lucru e posibil odată ce o revista de felul acesta ajunge la 10 ani de existență”, a afirmat vicepreședintele Uniunii Scriitorilor, Val Butnaru.

Reflectă diferite evenimente, premii, nominalizări ale Uniunii Scriitorilor, totodată, este și un forum al polemicii, analizei și criticii literare, precum și al poeziei, fragmentelor de proză și eseului. Îi doresc să prospere, să vină cât mai mulți tineri în paginile ei”, spune scriitoarea Maria Pilchin.

Cred că ar trebui să devină o revistă mai directă, mesajele publicate să fie undeva la limita polemicii, unei polemici cordiale, să fie o confruntare de idei, o confruntare de poziții”, a declarat Val Butnaru.

„Revista Literară” apare cu sprijinul Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român și al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova.

Citește mai mult