Peste 100 de cazuri de mită electorală, recepționate de CNA. Bănuiții riscă amenzi de până la 37.500 de lei
Peste 100 de procese-verbale de constatare a faptelor de corupere electorală pasivă au fost recepționate de Centrul Național Anticorupție (CNA) de la Inspectoratul General de Poliție. Este vorba despre cazuri în care alegătorii au pretins, acceptat sau primit bunuri, servicii sau avantaje în scopul influențării votului în cadrul alegerilor.
Potrivit noilor reglementări introduse în legislația moldovenească, alegătorii care au acceptat bunuri, servicii sau avantaje riscă amenzi usturătoare de până la 37.500 de lei. CNA examinează în prezent aceste procese-verbale, iar în unele cazuri au fost deja aplicate sancțiuni maxime.
Contactată de „Teleradio-Moldova”, purtătoarea de cuvânt a CNA, Ina Voloșciuc, a declarat că nu ne poate oferi mai multe detalii, pentru a nu prejudicia ancheta.
Potrivit Articolului 47 prim, pretinderea, acceptarea sau primirea de bunuri, servicii sau avantaje pentru a influența comportamentul de vot al unei persoane este considerată contravenție gravă și se sancționează cu amenzi cuprinse între 25.000 și 37.500 de lei.
Amintim că, recent, au fost descoperite rețele de corupere a alegătorilor, coordonate de susținătorii lui Ilan Șor. Peste 130.000 de persoane au fost implicate în scheme de influențare a alegerilor, inclusiv prin recompense financiare și promisiuni electorale, potrivit unui raport realizat de autoritățile moldovene.
Mai mult, potrivit unui raport de monitorizare realizat de Promo-LEX, au fost descoperite sume de peste 2 milioane de lei nedeclarate, folosite pentru mită electorală sub formă de „pomeni” pentru alegători.