Laurențiu Pleșca: Uniunea Europeană arată că Republica Moldova se află sub umbrela sa de securitate
Adoptarea rezoluției Parlamentului European prin care condamnă ingerința Rusiei în procesul electoral din Republica Moldova constituie o susținere foarte puternică și fără precedent pentru R. Moldova, constată Laurențiu Pleșca, expert în securitatea UE. Analistul politic a declarat, pentru Moldova 1, că pachetul de sprijin de 1,8 miliarde de euro, compus din granturi și credite avantajoase, oferă resurse concrete pentru a face față războiului hibrid.
„Această rezoluție a Parlamentului European reprezintă o declarație clară de susținere pentru Republica Moldova, mai ales acum, înainte de alegerile prezidențiale și de referendum, când Rusia încearcă să influențeze opinia publică împotriva aderării la Uniunea Europeană. Uniunea Europeană arată că este alături, iar Republica Moldova se află sub umbrela de securitate a Uniunii Europene. Se observă o unitate foarte mare la nivel european și se conștientizează importanța aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Transmite un mesaj tranșant Federației Ruse că Republica Moldova este un stat european și extinderea acestor sancțiuni pentru a include actorii ruși implicați în acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova este un mesaj clar că Uniunea Europeană nu va tolera astfel de intervenții și este pregătită să aplice presiuni suplimentare asupra celor care atacă stabilitatea Republicii Moldova”, explică Pleșca.
Analistul anticipează că detalii despre pachetul de sprijin se vor anunța de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care va veni la Chișinău. „Uniunea Europeană promite să ajute țara în mai multe domenii, cum ar fi economie, energie, apărare și cel mai important – în lupta împotriva dezinformării venite din Federația Rusă. Decidenții europeni cunosc ce se întâmplă în Republica Moldova și văd interferența Federației Ruse în procesul electoral, iar pe măsură ce alegerile se apropie, Rusia încearcă să influențeze oamenii prin știri false și propagandă, iar Uniunea Europeană vrea să ajute populația noastră să fie mai bine informată și să nu cadă în capcanele propagandei. Acești bani vor fi esențiali pentru modernizarea infrastructurii, apărarea țării, sprijinirea reformelor necesare pentru integrarea europeană, sancționarea celor care periclitează parcursul european al Republicii Moldova și sunt parte la destabilizări”.
Expertul constată că decidenții europeni conștientizează că prin acțiunile sale Moscova vizează blocarea procesului de aderare la spațiul UE. „Europarlamentarii au subliniat că Republica Moldova merită să primească mai mult ajutor european pentru accelerarea parcursului european al Republicii Moldova prin intensificarea contactelor europene, accelerarea negocierilor de aderare pe capitole. Parlamentul European, Comisia Europeană și celelalte instituții europene, precum Consiliul European, specifică în mod expres să trimită mai mulți experți europeni la Chișinău, să accelereze procesul de aderare, dar și prin cererea de accelerare a procesului de integrare europeană, pe care, desigur, Republica Moldova ar putea să o trimită într-un timp relativ scurt”, explică Laurențiu Pleșca.
Miercuri, 9 octombrie, eurodeputații au adoptat o rezoluție prin care se cere Rusiei să respecte independența Republicii Moldova, să înceteze destabilizările și să-și retragă forțele armate. Parlamentul European condamnă tentativele de ingerință și operațiunile hibride ale Rusiei, ce au devenit mai agresive în ajunul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional din Republica Moldova, scrutine ce vor avea loc pe 20 octombrie, și a solicitat Comisiei Europene să adopte sancțiuni suplimentare împotriva celor care subminează suveranitatea Republicii Moldova.
Consiliul European a instituit un nou cadru de sancțiuni care vizează persoane și entități implicate în acțiuni destabilizatoare în favoarea Rusiei, cum ar fi subminarea proceselor electorale, atacurile cibernetice și manipularea informațiilor. Noul set de măsuri, aplicabil și în Republica Moldova, vine într-un moment crucial, având în vedere apropierea alegerilor prezidențiale și a referendumului de aderare din 20 octombrie.