Analiști politici, despre asistența în valoare de 1,8 miliarde de euro pentru R. Moldova din partea UE: „O recunoaștere a aspirației europene”
Planul de creștere economică este o recunoaștere a aspirațiilor europene ale cetățenilor moldoveni, dar și a implementării reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, susțin experți de la Chișinău și București. Potrivit lor, vizita șefei Comisiei Europene la Chișinău e o dovadă că Republica Moldova nu este singură și că poate conta pe statele europene pentru a-și dezvolta țara, în pofida multiplelor provocări.
Noul pachet european de sprijin financiar, cel mai mare din istoria Republicii Moldova, va contribui la creșterea economiei naționale, la alinierea ei la cea comunitară și, prin urmare, va accelera procesele de aderare la Uniunea Europeană, consideră analista de la București, Raluca Răducanu.
„Este, în primul rând, o recunoaștere a aspirației europene a cetățenilor. Cred că este important să menționăm asta de fiecare dată, pentru că Uniunea Europeană nu ar veni în întâmpinarea unui stat fără ca cetățenii să-și dorească să facă parte din Uniunea Europeană. Acum, referitor la reforme, în general, pentru tot ceea ce înseamnă pachet european de creștere, acestea sunt axate pe economie, fiindcă miza principală este alinierea economică a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, și apoi sunt reformele clasice cu care ne-am obișnuit toți, legate de crearea unui stat de drept, ceea ce cere de fiecare dată Uniunea Europeană”.
Sprijinul financiar anunțat de președinta Comisiei Europene este unul consistent și va contribui inclusiv la conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de drumuri, a declarat ex-ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi, la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova.
„Această sumă, care susține planul de creștere economică, propusă de către UE la Chișinău, este foarte consistentă. Sunt bani pentru dezvoltare, pentru economie robustă, pentru infrastructură civilizată și care să conecteze practic Republica Moldova la rețeaua europeană de drumuri. România va continua din răsputeri să asiste drumul european al Republicii Moldova, așa cum este firesc.”
Noul mecanism financiar al Comisiei Europene, precedat de Rezoluția adoptată, ieri, de Parlamentul European, transmite un mesaj clar, acela că parcursul european al Republicii Moldova este susținut plenar, iar Uniunea Europeană își sporește sprijinul în toate domeniile, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac la Moldova1.
„Ieri, am dat un semnal politic puternic în Parlamentul de la Strasbourg. Astăzi, șefa executivului european, prezentă la Chișinău, a venit să spună un lucru cât se poate de clar: Uniunea Europeană este dispusă să investească sume uriașe de euro în consolidarea Republicii Moldova, în consolidarea economică și în dezvoltarea infrastructurii. Evident că un domeniu cheie și extrem de important este reforma justiției. În ceea ce privește un plan de susținere economică, discutăm despre investiții concrete pentru antreprenori, pentru dezvoltarea economiei agricole”.
Amintim că, ieri, Parlamentul European a cerut, într-o rezoluție adoptată cu o largă majoritate, creșterea sprijinului european în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.