Un senator american cere platformelor Meta și Google să combată dezinformarea din Republica Moldova
Senatorul american Ben Cardin, președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, a trimis scrisori către Mark Zuckerberg (Meta) și Sundar Pichai (Alphabet/Google), cerându-le să aloce mai multe resurse pentru combaterea dezinformării în Republica Moldova, în contextul apropiatului referendum constituțional din 20 octombrie. SUA avertizează că dezinformarea externă ar putea influența rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului constituțional din 20 octombrie.
În scrisoarea către Mark Zuckerberg, Cardin a subliniat importanța protejării procesului democratic din Moldova: „Gravitatea acestei decizii pentru poporul moldovean pune o responsabilitate pe umerii partenerilor Moldovei și asupra celor care gestionează spațiul informațional din această țară, pentru a preveni influențele străine maligne de a se amesteca în una dintre cele mai importante decizii pe care moldovenii le vor lua vreodată”. El a menționat că organizația WatchDog.MD a identificat cazuri în care oligarhul moldovean Ilan Șor, sancționat de SUA, UE, Marea Britanie și Canada, a investit masiv în publicitate pe Facebook pentru a răspândi informații false. Potrivit datelor, acesta a cheltuit peste 400.000 de dolari de la sancționarea sa în octombrie 2022.
De asemenea, în scrisoarea către Sundar Pichai, Cardin a citat o evaluare recentă a Institutului Național Democratic (NDI), care a descris influența malignă rusească pe platformele de social media din Republica Moldova ca „cea mai mare amenințare la adresa integrității electorale”. În acest context, senatorul a subliniat: „Având în vedere popularitatea platformelor Alphabet în Moldova, cred că ar trebui să luați această recomandare în serios și să alocați resurse suplimentare pentru a sprijini un mediu electoral echitabil”.
Kremlinul, acuzat că subminează democrația din Republica Moldova
În scrisorile sale, senatorul american a făcut referire și la o declarație comună din iunie a guvernelor SUA, Canadei și Regatului Unit, care a expus tacticile de influență ale Kremlinului în Republica Moldova și a avertizat că actorii ruși încearcă să incite la proteste violente pentru a submina stabilitatea în țară. „Guvernele noastre au avertizat că actorii ruși urmăresc să ”incite la proteste”. Cred că acest tip de comportament încalcă codul dumneavoastră de conduită și trebuie să fie abordat”, a scris Cardin.
Senatorul a subliniat importanța acțiunii imediate: „Meta și Google au acum o șansă esențială de a asigura că poporul moldovean își poate decide viitorul în mod liber și fără influențe externe. Sper că aceste platforme vor profita de această oportunitate pentru a deveni un forum pentru bine”.
Cardin a cerut celor două companii să nu accepte reclame plătite de persoane sau organizații sancționate și să aloce mai multe resurse pentru a identifica și elimina conținutul fals care ar putea afecta rezultatul referendumului. „Recomandarea NDI este ca platformele de social media ‘să dedice mai multe resurse Moldovei pentru a identifica informațiile false și comportamentele neautentice... și să se asigure în mod proactiv că nu acceptă reclame de la persoane sau entități sancționate sau intermediarii acestora’”, a adăugat senatorul.