Poetul Gheorghe Doni și noua lui carte „Luntrașul din cer”, la o întâlnire cu cititorii
Proiectul cultural „Scriitorii pentru capitală, capitala pentru scriitori” are continuitate prin mai multe evenimente menite să apropie cititorii de fenomenul literar. Astfel, la Biblioteca publică „Onisifor Ghibu” din Chișinău a avut loc întâlnirea cu poetul Gheorghe Doni și cu noua lui carte, de această dată de haiku-uri „Luntrașul din cer”, o ediție trilingvă - română, franceză și engleză.
Volumul „Luntrașul din cer” este o experiență total nouă pentru Gheorghe Doni. A scris și a lansat până acum cărți de alte genuri, iar noua apariție reunește haiku-uri.
„Poezia haiku e ceva special, e de sorginte japoneză. Am inclus 194 de haiku-uri, deși am scris mult mai multe. Este o diversitate foarte bogată întrucât, fiecare haiku este o secvență de viață, înveșnicește clipa și iată în această carte sunt surprinse foarte multe momente anume din realitățile noastre”, a declarat Gheorghe Doni.
În noua sa carte, Gheorghe Doni și-a diversificat paleta și registrul liric, a notat în prefață Alexandru Burlacu, doctor habilitat.
„Gheorghe Doni a reușit să ne dea un cadru neaoș cu foarte multe simboluri, care au o încărcătură mitologică, folclorică, livrescă, conține un surplus de semnificații care pune cititorul să vină cu partea lui de contribuție și de înțelegere a poeziei”, a spus Alexandru Burlacu.
Haiku-ul este un mod de a opri și a fixa momentul care te-a impresionat, afirmă poetul Leo Bordeianu.
„În mare parte este poezia peisajului, a anotimpurilor. Gheorghe Doni de minune surprinde această dimensiune, dar nu numai pe ea. El vine și cu haiku-uri care țin de societate, de ultimele evenimente, de război”, a menționat Leo Bordeianu.
„Surprind prin modalitatea aceasta a frumosului și a gândului. „Vârfuri de dealuri ieșind încet din ceață, dar satul pierdut”, așa dar, este acest decor, este această frumoasă invitație spre meditație, findcă poetul își spune „Păstorul meditând încă, un stol de cocori pierde în zare”, a specificat criticul literar, Vitalie Răileanu.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Scriitorii pentru capitală, capitala pentru scriitori”.
„Realizăm mai multe întâlniri cu publicul din Chișinău, facem posibilă apropierea poeților, scriitorilor, traducătorilor cu utilizatorii bibliotecii, cu toți acei care se interesează de literatură, de procesul literar actual”, afirmă Ivan Pilchin, coordonator de proiect.
Proiectul, lansat de Uniunea Scriitorilor din R. Moldova în parteneriat cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, este susținut de Direcția Cultură a Consiliului municipal Chișinău.