Social

Doi elevi din capitală au obținut locul întâi la un concurs global de inteligență artificială

Doi elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu" din capitală au obținut locul întâi la un concurs global de inteligență artificială, după ce au creat o aplicație de diagnostic medical. Mai exact, tinerii au creat o platformă care le oferă utilizatorilor din medii defavorizate diagnostice instantanee și informații utile despre diverse boli. Tinerilor inovatori le-au venit în ajutor medici din Republica Moldova și din România.

diez.md
Sursa: diez.md

Ideea de a dezvolta o aplicație i-a venit lui Nichita Moglan atunci când bunelul său a fost nevoit să aștepte jumătate de an până să primească rezultatul investigației medicale. Tergiversarea a dus la înrăutățirea stării lui de sănătate. Atunci elevul și-a pus scopul să ajute medicii în vederea reducerii timpilor de așteptare a rezultatelor medicale.

Serverul accesează această imagine, o procesează, dă câteva variante posibile de rezultate, de exemplu, ai pneumonie, astm sau altceva, sau ultimul caz care o să fie „ești sănătos”. Cu timpul am avut nevoie de ajutorul specialiștilor și am apelat la câțiva doctori atât din Republica Moldova, cât și din România. Preconizăm să fie un instrument pentru surorile medicale și medicii specialiști, totuși diagnosticarea nu o face pacientul, dar o face doctorul”, a spus Nichita Moglan, elev în clasa a XII-a.

Tinerii au creat o platformă care le oferă utilizatorilor din medii defavorizate - pacienți din localități izolate sau furnizori de servicii medicale - diagnostice instantanee și informații utile despre diverse boli.

Am lucrat cu statistica per țară. Văzând care este preponderența bolilor din mediul rural și mediul urban, am observat că într-adevăr în mediul rural este o problemă. Procesul acesta de citire a imaginilor medicale durează foarte mult. Populația de la sat are de așteptat săptămâni la rând și asta ar agrava starea lor, sănătatea”, a menționat Daniela Malancea, elevă în clasa a XII-a.

Aplicația cuprinde pe un set de date ce includ 20.000 de imagini și descrieri ale afecțiunilor pulmonare, ale tiroidei sau ale ochilor. În cele șase luni, de la concept până la o aplicație funcțională, ghid le-a fost profesoara de matematică și robotică.

Eu sunt profesorul care i-am aruncat așa hai să înnotăm, hai să învățăm împreună pentru că oricum și eu am învățat împreună cu ei. Ei au învățat și medicină pentru că nu știau foarte multe. Același video filmat și același speech pe care îl pregăteau l-am schimbat de atâtea ori, l-am probat de atâtea ori, am cerut păreri și de la experți în domeniul inteligenței artificiale”, spune Viorica Moglan, profesoară de matematică și robotică.

Tinerii au obținut un premiu în valoare de 5000 de dolari, un laptop performant și oportunități de mentorship. Locul întâi le-a fost oferit și echipei din China, care a creat o aplicație educativă, și echipei din Singapore, care a realizat un proiect de întinerire a solului. La competiția AI Global Impact Festival 2024 au participat 106 proiecte de inteligență artificială din toată lumea. Câștigătorii au fost selectați la nivel global.

Citește mai mult