Social

La mulți ani, Chișinău! Capitala Republicii Moldova își serbează Hramul

Chișinăul își celebrează astăzi Hramul, de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, prăznuită de creștinii ortodocși de stil vechi la 14 octombrie. Istoria acestei sărbători începe odată cu trecerea în mileniul III, când Primăria Chișinău, împreună cu reprezentanții celor două mitropolii, Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei, au ales această dată pentru a marca Hramul capitalei. Sărbătoarea a fost inspirată de unul dintre cele trei hramuri ale Catedralei Nașterea Domnului.

https://www.facebook.com/visitchisinau/
Sursa: https://www.facebook.com/visitchisinau/

Alegerea sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului are o semnificație istorică și spirituală profundă. Prima atestare documentară a Chișinăului ca așezare rurală a avut loc la începutul lunii octombrie 1436, cu doar câteva zile înainte de sărbătoarea religioasă. Acest praznic este considerat un moment special în tradiția Bisericii Ortodoxe, celebrând protecția oferită de Maica Domnului asupra credincioșilor.


Tradiția Acoperământului Maicii Domnului

Conform tradiției ortodoxe, sărbătoarea Acoperământului este legată de un eveniment care a avut loc în Constantinopol, în biserica Vlaherne. În timpul unei privegheri, Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos și ucenicul său, Epifanie, au avut o viziune în care Maica Domnului a apărut în văzduh, acoperind poporul cu omoforul său și rugându-se pentru protecția lor. De atunci, această sărbătoare simbolizează ocrotirea Maicii Domnului asupra tuturor celor care o cinstesc.

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului transmite un mesaj profund de protecție și sprijin divin pentru credincioși. În această zi, rugăciunile adresate Maicii Domnului sunt considerate deosebit de puternice, iar credincioșii cer ocrotirea sa nu doar în viața de zi cu zi, ci și în momentele de cumpănă, cerându-i să-i protejeze de relele și primejdiile lumii.

Slujbele religioase din biserici adună astăzi credincioși care se roagă pentru protecție și sănătate, tradiție strâns legată de această zi. Pe lângă ritualurile religioase, capitala va fi animată de târguri cu produse locale, expoziții de artizanat, spectacole de muzică și dansuri populare, atrăgând atât locuitori ai municipiului, cât și turiști. În total, 146 de localități din țară își sărbătoresc astăzi hramul.

Citește și: Transportul public va activa în regim special de Hramul orașului Chișinău


Programul evenimentelor din 14 octombrie

Ziua va începe cu Liturghia de Hram, urmată de târguri și expoziții, oferind o diversitate de activități pentru întreaga familie.

În seara zilei, scena principală va găzdui cele mai mari orchestre ale Chișinăului conduse de dirijori iluștri:

  • Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”;
  • Orchestra Fraților Advahov;
  • Orchestra „Fluieraș”;
  • Camerata „Chișinău”;
  • Chisinau Jazz Orchestra;
  • Dorel Burlacu Band.

Publicul va avea ocazia să asculte artiști îndrăgiți de toate generațiile: Olga Ciolacu, Nina Crulicovschi, Zinaida Julea, Nicolae Glib, Mihai Ciobanu, Natalia Barbu, Satoshi, Magnat și Feoctist, formația Zdob și Zdub și mulți alții.

Invitata specială a serii, renumita interpretă din Letonia, Laima Vaikule.


Ion Ceban, primarul general al Chișinăului, transmite un mesaj locuitorilor cu ocazia Hramului orașuluiI

Edilul le-a mulțumit chișinăuienilor pentru sprijinul oferit în realizarea proiectelor locale și a subliniat importanța implicării comunitare pentru transformarea orașului. Ceban a evidențiat faptul că, doar uniți, se pot face progrese pentru un viitor mai bun, menționând că sunt încă multe de realizat. Primarul le-a urat sănătate și succes cetățenilor, încheind mesajul cu o urare de „La mulți ani” pentru capitala Republicii Moldova.


Maia Sandu: „Chișinăul, orașul care îmbină tradiția și modernitatea într-o capitală europeanăI

Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de felicitare locuitorilor Chișinăului cu ocazia sărbătorii orașului – zi în care capitala marchează 588 de ani de la prima atestare documentară. Șefa statului a spus că „Chișinăul este casa multora dintre noi, orașul promisiunilor pentru mulți tineri din alte raioane, dar și fața cu care întâmpinăm oaspeții”. „Este locul unde bucătăria tradițională se întâlnește cu cele mai moderne restaurante. Unde găsim deopotrivă ambuteiaje cu oameni grăbiți, dar și liniștea aleilor dimineața, tineri care petrec frumos și concerte care readuc pe scenă folclorul și cântecele vechi, copii care abia gânguresc în cărucioare și vârstnici care se bucură de un dans în parc, blocuri construite ilegal, dar și case istorice vechi, castani faimoși cu rădăcini puternice, dar și copaci tineri care abia cresc. Toate culorile, toate amintirile, dar și toate visurile. În complexitatea sa și cu toate contrastele sale, cu toții iubim Chișinăul și vrem ca el să devină o capitală europeană! Le mulțumesc tuturor celor care au grijă ca orașul nostru să fie mai curat, mai frumos, mai prietenos”, susține Maia Sandu.


„Esențe de Chișinău” la Parlament: Igor Grosu recomandă locuitorilor să exploreze istoria capitalei prin artăI

Și șeful Executivului, Igor Grosu, a felicitat locuitorii capitalei cu ocazia Hramului orașului. În context, speakerul a îndemnat chișinăuienii să viziteze expoziția „Esențe de Chișinău” a pictoriței Galina Vieru.

„Veți regăsi clădiri emblematice, locuri istorice din capitală, picturi bazate pe legende și realități despre Chișinău. Printre acestea figurează scuarul Catedralei Mitropolitane Nașterea Domnului, clădirea fostului gimnaziu pentru fete al zemstvei basarabene, Moara Roșie, Sinagoga Centrală, precum și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Picturile Galinei Vieru vor fi expuse la Parlament până la începutul lunii noiembrie”, a menționat Igor Grosu.

Citește mai mult