Dorul de casă, transformat în artă. Sculptorul Dumitru Verdianu își celebrează aniversarea cu o expoziție la Ungheni
Este cetățean al lumii libere, călătorește și creează monumente în mai multe orașe europene, iar dorul de casă îl zidește în compoziții sculpturale uimitoare. Maestrul Dumitru Verdianu, stabilit la Viena de peste trei decenii, a revenit acasă cu o expoziție aniversară, inaugurată la Muzeul de Istorie din Ungheni chiar în ziua când a împlinit 70 de ani.
„Eu am rătăcit în lume. Am fost în mai multe țări, am trăit, am studiat, am creat. Cu timpul dorul de părinți și copilărie a devenit și mai puternic. De acolo, cred că și vin aceste sculpturi, aceste compoziții - „Tata și mama” și „Străbunii"”, susține sculptorul Dumitru Verdianu.
Expoziția adusă din inima Europei merită a fi văzută de cât mai mulți vizitatori.
„Europa iată vine și prin cultură, prin Dumitru Verdianu, prin această expoziție de excepție aici, la Ungheni. O manifestare a unui suflet care ne este aproape nouă. Un suflet al văii Prutului de aici, așa cum înțelege Verdianu simțul locului”, a afirmat directorul Muzeului de Istorie din Ungheni, Vasile Iucal.
Vizitatorii au admirat creativitatea, măiestria și izvoarele inspirației lui Verdianu.
„Ceea ce a acumulat pe parcursul anilor s-a înmagazinat în el și acum, prin lucrările sale, reprezintă starea lui sufletească. Evident că e îndrăgostit de plaiul natal. Altfel nu făcea această expoziție”, a relatat scuptorul Ion Zderciuc.
„Eu cred că în îmbinarea aceasta a arhaismului cu modernitatea, care atrage și în creația lui Brâncuși, ne regăsim pe noi”, a relevat sculptorul Vladlen Babcinețchi.
În perioada cât se va afla la Ungheni, sculptorul își va împărtăși experiența elevilor de la Școala de Arte „Raisa Cojocaru" din Ungheni.
„Dumitru Verdianu este absolventul acestei școli, este chiar primul dintre elevi când s-a deschis școala acum 55 de ani”, a precizat directoarea Școlii de Arte „R. Cojocaru”, Cristina Dragomir.
„Dumitru Verdianu este cetățean de onoare al municipiului Ungheni. A participat la șapte tabere de sculptură organizate de primăria orașului și astăzi este la a patra vernisare a expoziției personale”, a menționat primarul municipiului Ungheni, Vitalie Vrabie.
Dumitru Verdianu a realizat nouă sculpturi pentru orașul Ungheni. Urmează să transpună în bronz o variantă pentru spațiul public a lucrării „Cocostârcii" - simbol al revenirii la vatra natală.
„În Europa noi ne simțim acasă. Când mă întorc aici, chiar acasă, eu sunt european și văd că toți care mă înconjoară sunt aceiași europeni. Nu suntem alții decât europeni și acolo ne este locul”, a conchis sculptorul.
Dumitru Verdianu s-a născut pe 14 octombrie 1954 la Ungheni, unde revine de fiecare dată cu dorul imortalizat în lucrări apreciate în spațiul european.