Electorala

Iulian Groza: Referendumul este instrumentul cetățenilor pentru aderarea la Uniunea Europeană

Este esențial ca cetățenii să participe la referendum duminică și să își exprime opinia, deoarece rezultatele acestuia vor fi reflectate în Constituție. Acesta este un instrument prin care cetățenii pot influența politicienii din Republica Moldova, fie că sunt la guvernare, fie în opoziție, să lucreze pentru atingerea acestui obiectiv legitim - aderarea la Uniunea Europeană (UE). Este convingerea directorului executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, și a fost exprimată în cadrul unui interviu pentru Moldova 1.

Potrivit expertului, de determinarea cetățenilor, dar și de voința politică, depinde parcursul european al țării. „Totul va depinde de noi, totul depinde de Republica Moldova. Pentru noi este foarte important ca în următorii ani să existe responsabilitate înaltă din partea guvernării Republicii Moldova, și atașamentul Guvernului, indiferent care este în următorii ani, să fie legat puternic de procesul de negocieri, de implementarea reformelor și de valorificarea fondurilor oferite în așa fel încât ele să asigure o creștere a calității vieții.”

Iulian Groza constată că țara noastră este privită ca țară membră, iar dacă va exista capacitate, vom obține cea mai mare contribuție a UE pe cap de locuitor, ce e o oportunitate fără precedent. „Bugetul Uniunii Europene ce se adoptă o dată la cinci ani și urmează să se finalizeze către sfârșitul lui 2027. Aici este remarcabil faptul că Uniunea Europeană, având în vedere noul statut de țară candidată, țară care urmează să devină membră a Uniunii Europene, totuși, a reușit să identifice fonduri adiționale pentru a oferi aceste investiții importante pentru Republica Moldova. Acest mecanism a fost dezvoltat pentru țările candidate și de el au beneficiat și țările din Balcanii de Vest. Pentru comparație, planurile lor de creștere economică valorează aproape 6 miliarde de euro pentru o populație mult mai mare față de cea a Republicii Moldova. Prin volumul de investiții și de asistență, R. Moldova va obține practic cea mai mare contribuție pe cap de locuitor din partea Uniunii Europene în regiune din țările candidate. Este un avantaj puternic ca să susținem parcursul european, procesul de negociere, ce ne ajută la creșterea standardelor de viață”, relevă Groza.

Directorul IPRE a explicat că planul de creștere economică în valoare de 1,8 miliarde de euro pe termen de trei ani are trei obiective: reformele socio-economice, facilitarea accesului la piața internă unică a UE și sprijinirea investițiilor în infrastructură precum autostrada Iași-Chișinău-Odesa. „Această contribuție fără precedent, acest plan include și investiții. Aproape peste 20% din aceste 1,8 miliarde sunt fonduri nerambursabile. Vor fi mai multe tranșe ce includ și o componentă puternică de fonduri nerambursabile. Pe lângă aceasta, Comisia Europeană va oferi fonduri suplimentare pentru ca Moldova să poată să complementeze rambursarea respectivă. Vom avea o strategie națională de dezvoltare până în anul 2030. Începând cu anul 2027-2028, R. Moldova va avea posibilitatea să acceseze și fonduri de preaderare.”

Sursa citată atenționează că Comisia Europeană va veghea asupra implementării programului, iar finanțarea va fi condiționată. „Realizarea acestui plan depinde de angajamentul Republicii Moldova, atașamentul față de procesul de negociere și reformele care vor fi realizate. În momentul în care Republica Moldova va avea o guvernare care va deraia de la angajamentul de realizare a reformelor în domeniul social, economic de guvernanță și nu va îndeplini aceste condiții, va rata aceste fonduri. Există foarte multe experiențe, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, când țări față de care, din cauza problemelor interne, din cauza derapajelor pe care le identifică, Comisia Europeană decide suspendarea sau reducerea acestei asistențe”, a concluzionat expertul.

Pe 20 octombrie, vor avea loc alegerile prezidențiale, în aceeași zi cu referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Buletinul de vot pentru referendum va avea întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Cei peste 3,3 milioane de cetățeni cu drept de vot vor pune ștampila cu inscripția „Votat” având două opțiuni: „DA” sau „NU”.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii Uniunii Europene au decis să deschidă negocierile de aderare, iar pe 25 iunie, la Luxemburg, s-a dat oficial start negocierilor de aderare la UE. Pe 9 octombrie, Parlamentul European a adoptat rezoluția „Consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva ingerințelor Rusiei înainte de următoarele alegeri prezidențiale și a referendumului UE” și reiterează sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, evidențiind riscurile de securitate generate de ingerințele Rusiei în procesul electoral și politic al țării. În vizita sa din 10 octombrie, la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un nou pachet financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Citește mai mult