Internațional

Corespondență // Zelenski și-a prezentat „planul de victorie” în fața UE și NATO, dar fără succes imediat

Aflat în vizită joi, 17 octombrie, la Bruxelles la cei douăzeci și șapte de lideri ai UE, Volodimir Zelenski a mers și la NATO pentru a-și prezenta „planul de victorie” asupra Rusiei, fără însă a câștiga ceva imediat. După Washington, Londra, Paris, Berlin și Roma, Volodimir Zelenski și-a prezentat „planul de victorie” la Bruxelles, insistând că țara sa, aflată în dificultate pe câmpul de luptă, trebuie mai întâi să se găsească într-o poziție de putere înainte de a încerca orice negociere cu adversarul său.

„Ucraina este pregătită să facă un loc real pentru diplomație, dar, pentru asta, trebuie să fim puternici”, le-a spus el liderilor celor 27 de state membre în UE, dar și celor 32 de miniștri ai apărării din NATO.

Ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor pe care Occidentul le furnizează Ucrainei, desfășurarea pe teritoriul ucrainean a unor arme de descurajare non-nucleare... Niciuna dintre aceste solicitări, însă, nu a generat un sprijin clar din partea Aliaților, care s-au mulțumit să asculte.

Planul prezentat de Volodimir Zelenski pledează și pentru trimiterea imediată a Kievului a unei invitații de a adera la NATO, singura garanție reală de securitate pentru țara sa, potrivit lui. Dar, din nou, va trebui răbdare.

În această joi, 17 octombrie, ca și cu o zi înainte, secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a limitat să afirme că „ Ucraina va fi membră a NATO ”, dar că dacă „ întrebarea este să spun când, nu pot răspunde acum”.

Statele Unite, preocupate de alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 5 noiembrie, refuză de asemenea, pentru moment, să se poziționeze mai clar.

Poziții confuze față de riscul unei escaladări

La mai bine de doi ani și jumătate de la începutul invaziei ruse, Ucraina bate așadar în retragere.

Pentru NATO, linia oficială rămâne aceeași ca de la începutul conflictului, indiferent de sosirea lui Mark Rutte la cârma Alianței la începutul lunii.

Pentru unele dintre cele 32 de țări ale NATO, eșecurile Rusiei la demararea „operațiunii sale speciale” din 2022 sunt deja o victorie în sine, autorizând un compromis, de preferat unui război lung și costisitor.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut astfel „să se facă totul” pentru a preveni continuarea conflictului din Ucraina, inclusiv prin discuții cu președintele rus Vladimir Putin, însă în consultare cu Kievul.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a ținut însă să repete că ceea ce se joacă în Ucraina „este un război existențial. Rusia e o amenințare existențială pentru Europa și sper că statele membre vor continua să sprijine Ucraina.”

Cât despre premierul maghiar filo-rus Viktor Orbán, în schimb, acesta a spus, dimpotrivă, despre planul de victorie al lui Zelenski că este: „mai mult decât înfricoșător”.

Autor: Dan Alexe

Citește mai mult