Cultură

Omagiul adus lui Dumitru Matcovschi la Muzeul Literaturii Române: Martirul și poetul Basarabiei, 85 de ani de la naștere

A fost un martir, luptător temerar pentru cauza națională, dar și un mare poet, prozator și dramaturg. Creația lui și astăzi face să vibreze sufletele celor care-i lecturează cărțile, privesc spectacolele după piesele lui sau ascultă cântecele de înaltă simțire românească. Vorbim despre regretatul poet Dumitru Matcovschi, comemorat la aniversarea a 85-a de la naștere la Muzeul Național al Literaturii Române prin evenimentul „Ești floare de dor, Basarabie, ești lacrima neamului meu”.

Ești floare de dor, Basarabie, ești lacrima neamului meu” - e un titlu care-l reprezintă în partea esențială a creației lui - poezie civică, poezie militantă, poezie în care și-a exprimat dragostea față de pământul acesta”, susține directoarea Muzeului Național al Literaturii, Maria Șleahtițchi.

Monumentala „Basarabie”, cea care a răsunat prima dată la Stadionul Republican și toți tinerii în tribune au ieșit pe gazonul verde și în genunchi au ascultat cântecul lui Dumitru Matcovschi și Mihai Dolgan „Basarabie””, a spus poetul Ion Hadârcă.

Evocările confraților de condei au readus în actualitate vremurile vitrege când Dumitru Matcovschi milita pentru adevăr, limba română și demnitate națională.

A fost teribil timpul acela. Uniunea Sovietică, imperiul acesta al răului, intrase într-o criză mare și au procedat la mari crime, mari represiuni și în centrul lor s-a aflat colegul nostru Dumitru Matcovschi. Noi spunem că a fost un martir, dar martirii sunt eroi. Matcovschi a fost omul curat, sincer, un om devotat cauzei naționale și pentru asta a suferit”, a relatat scriitorul Vladimir Beșleagă.

Accidentul cela fatal din 17 mai 1989, după ce a câștigat în fața unui securist, a câștigat mandatul de deputat în congresul deputaților din fosta Uniune Sovietică în primele alegeri democratice, vorbește de la sine că a fost o înscenare bine pusă la punct. Matcovschi nu este doar martirul, el este sufletul vibrant al poeziei”, a adăugat Ion Hadârcă.

Pentru Nicolae Rusu, Dumitru Matcovschi a fost și personalitatea care i-a publicat prima nuvelă în revista „Nistru”, apoi i-a semnat recomandarea pentru a intra în Uniunea Scriitorilor.

El a scris în felul său și cel mai tare m-a impresionat felul cum a găsit el un sinonim pentru Basarabia - Mărgioară, deci marginea țării. L-am prețuit pentru talentul său, pentru deschiderea sa, pentru tinerii scriitori și acum așteptăm să-l descoperim în continuare, pentru că el are încă lucrări care nu au fost publicate”, a menționat scriitorul Nicolae Rusu.

Dumitru Matcovschi încă înseamnă pentru noi această lacrimă de dor și lacrimă de dragoste – Basarabia”, a precizat directoarea muzeului.

Dumitru Matcovschi s-a născut pe 20 octombrie 1939 la Vadul Rașcov, raionul Șoldănești. Poetul-martir s-a stins din viață în iunie 2013. A fost îndeplinită ultima lui dorință - a fost înmormântat la baștină, unde, încă în timpul vieții, a fost inaugurată Casa-Muzeu „Dumitru Matcovschi”.

Citește mai mult