Cultură

Caricaturile lui Victor Crudu, o invitație la meditație pentru vizitatori

„Paradoxul în caricatură” este titlul primei expoziții personale de caricatură a graficianului Victor Crudu din Ungheni. A fost una de amploare, inaugurată încă astă primăvară, iar acum au rămas câteva dintre cele mai reprezentative lucrări, care, împreună cu primul catalog, recent apărut al lui Victor Crudu, au menirea să îndemne vizitatorii la meditație.

expresul.md
Sursa: expresul.md

Una dintre lucrări pare să simbolizeze pacea, binele și răul: un copil care cântă la vioară, înconjurat de tancuri.

La școala de pictură când eram, profesorul meu era domnul Petru Furculiță, care făcea caricatură. El mi-a dat suflul acesta de a face caricatură. Mai mult este satirică decât umoristică. Este mai greu s-o faci și o fac foarte puțini”, a spus Victor Crudu.

Deși a participat la peste 200 de expoziții internaționale de caricatură, a cucerit premii și trofee, Victor Crudu nu a avut nicio expoziție personală. Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni spune că ar putea comenta la nesfârșit creațiile lui Victor Crudu, care, în urmă cu mai bine de patru decenii, a ales, deloc întâmplător, arta caricaturii.

Este un ins care nu se prea dorește cunoscut de public. Am reușit să-l convingem în primăvară să organizăm această expoziție la Muzeul din Ungheni, să-i edităm un catalog al lucrărilor”, a declarat Vasile Iucal.

Catalogul, apărut cu sprijinul financiar al Primăriei Ungheni, are pe copertă o caricatură mai veche.

E din anul 2010, dar abia acum a devenit actuală, adică leul moldovenesc care cade în jos și Uniunea Europeană care îl susține, adică îl mai ține, îl mai menține. Iar asta am făcut-o la apariția internetului, o lucrare mai veche, dar acum a devenit actuală: cărțile acum sunt mai puțin citite, și mai multă lume stă la calculator. Este un regret al meu, deoarece îmi place lectura”, afirmă caricaturistul Victor Crudu.

Acest caricaturist gândește. Îmi place ideea care stă la baza unei lucrări și rafinamentul. Avem „Căutarea luminii”, oameni care caută permanent, dar nu-și dau seama că, de fapt, lumina e în preajma lor, este lumina cea mare, dar ei caută și nu găsesc”, a declarat directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni.

În ultimii ani, Victor Crudu practică și munca migăloasă de restaurare a vechilor covoare din colecția muzeului. În domeniul caricaturii, urmează să realizeze lucrări pentru expozițiile internaționale la care a fost invitat de Polonia și Turcia.

Citește mai mult