Alegeri

Expert: Republica Moldova luptă cu războiul hibrid rus prin vot, fapt apreciat de Occident

Interferențele Federației Ruse sunt fără precedent în Republica Moldova, care a ținut față acestui război hibrid. Dacă Ucraina luptă pe front la modul fizic, Republica Moldova a demonstrat că luptă prin vot pentru a se apăra și acest lucru este foarte apreciat în cancelariile occidentale. Opinia aparține expertului în securitatea UE, Laurențiu Pleșca, și a fost exprimată în cadrul unei ediții speciale la Moldova 1.

Potrivit analistului, Republica Moldova constituie „un laborator pentru serviciile rusești”, iar experiența acestor alegeri poate fi o lecție pentru alte state.

„Rezultatul referendumului, deși la limită, reprezintă un succes incontestabil, în contextul presiunii externe și al războiului hibrid orchestrat de Federația Rusă. Există o discrepanță între votul din diasporă și votul din țară, dar ar fi fost valabil dacă am fi avut un scrutin organizat în regim normal, neavând războiul de la graniță și neavând interferența Federației Ruse într-o manieră fără precedent. Totuși, o victorie la limită în această situație și doar datorită mobilizării exemplare a diasporei poate obliga și guvernarea să-și recalibreze strategiile. Acest rezultat produce efecte juridice, iar comunitatea occidentală a înțeles demult cu ce se confruntă de fapt Republica Moldova. Pentru percepția internațională și Bruxelles este mult mai important ca Republica Moldova să respecte criteriile legale de aderare la Uniunea Europeană, să facă progrese în alinierea legislației și să se dovedească un partener serios în procesul de reintegrare.”

Experta în monitorizare media a Comunității WatchDog, Rodica Pîrgari, constată că Moscovei aproape i-a reușit să compromită calea spre UE a Republicii Moldova.

„Ce se întâmplă cu negocierile și cu procesul de aderare dacă Rusiei îi ies toate calculele bine? Iată, nu a reușit cu referendumul, dar totuși a fost la limită. Urmează să vedem configurația parlamentară de anul viitor, dar dacă am avea o guvernare prorusă, asta ar însemna că negocierile vor fi puse pe pauză. Vedem cazul Georgiei. Sunt în risc de a stopa negocierile și chiar de a nu mai avea acces în UE fără vize. Este ceva grav. Eu nu cred că cetățenii Republicii Moldova și-ar dori să ajungă în această situație și cred că toți conștientizează ce ne așteaptă. Diaspora prin implicarea sa activă este uneori mult mai aproape de ce se întâmplă în țară, majoritatea celor plecați o fac doar din dorința de a se întoarce. De aceea încearcă să rămână conectați în speranța că într-o bună zi țara noastră va fi membru al Uniunii Europene”.

Rusia nu a reușit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a „lucrat energic” în acest sens, a reacționat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe. Rezultatele alegerilor din Republica Moldova arată că democrația din această țară rămâne puternică în pofida încercării Rusiei de a o submina, a declarat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Națională. Kirby a salutat de asemenea votul pozitiv de la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, calificându-l drept un pas înainte pe calea integrării europene a țării, și a declarat că Rusia nu a reușit să submineze alegerile prezidențiale.

Și Ministerul român al Afacerilor Externe a salutat atașamentul moldovenilor față de viitorul european, democratic al țării, „în ciuda provocărilor” coordonate de „vectori din Federația Rusă”. Bucureștiul și-a exprimat „preocuparea puternică față de ingerințele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federația Rusă, consemnate încă din perioada premergătoare alegerilor”.

Potrivit Declarației, Josep Borell și Comisia Europeană „salută rezultatele referendumului constituțional, în care poporul Republicii Moldova și-a exprimat dorința de a-și ancora viitorul în UE”.

Citește mai mult