Alegeri

Analist: Există riscul replicării scenariului georgian. Turul doi al alegerilor prezidențiale e o bătălie importantă

Pachetul de creștere economică pentru Republica Moldova nu a fost condiționat de instituțiile europene, iar rezultatul referendumului nu afectează repartizarea resurselor, deși reformele instituționale sunt așteptate de Bruxelles. Concluzia aparține politologului Cătălin Gabriel Done, care atenționează asupra replicării scenariului georgian ce poate stopa reformele, economia și afecta calitatea vieții cetățenilor, motiv pentru care electoratul trebuie să fie vigilent la alegerile din 3 noiembrie.

Potrivit expertului, Uniunea Europeană nu are mecanismele pentru a dicta parcursul politic al unui stat membru sau al unui stat terț, așa cum este Republica Moldova, ci este o organizație internațională care încearcă prin modele liberal constituționale să determine schimbări în statele aflate în curs de dezvoltare, în curs de democratizare.

„Rezultatul referendumului i-a luat pe foarte mulți prin surprindere. Pe alocuri, a fost un duș rece inclusiv pentru politicienii de la Chișinău, dar este timpul ca forțele proeuropene să înțeleagă faptul că acest clivaj proeuropean și pro-rus, eurosceptic, afectează calitatea vieții cetățenilor Republicii Moldova. Sunt reticent în ceea ce privește influențarea indirectă a cetățenilor Republicii Moldova în alegeri. Trebuie să spunem foarte clar: a fost o influență directă din partea Federației Ruse și a acoliților regimului Putin. Ieșirile procuraturii și ale poliției sunt tardive, pentru că organele statului știau de aceste manevre de influențare ale Federației Ruse și nu au acționat în niciun fel în ziua votului sau după aceea”.

Politologul constată că manipularea pe subiecte legate de identitatea etnică a fost exploatată pentru a influența plebiscitul.

„Ar trebui să se înceteze ca interpretările rezultatului referendumului să fie puse pe seama etniei. Mai degrabă ar trebui să lucrăm împreună cu societatea civilă, experții din Republica Moldova, experții europeni ca să explicăm oamenilor că integrarea în Uniunea Europeană nu înseamnă anularea identității naționale a Republicii Moldova. Pentru că, de fapt și de drept, despre asta a fost vorba: despre o teamă a cetățenilor moldoveni că o posibilă integrare în Uniunea Europeană ar însemna anularea identității lor etnice, identității culturale, identității sociale.”

Analiștii internaționali atenționează asupra replicării scenariului georgian și că urmează o bătălie extrem de importantă în turul doi al alegerilor prezidențiale.

„Exponenții forțelor proeuropene vor încerca să păstreze unitatea socială în ceea ce privește parcursul european al Republicii Moldova și să impulsioneze și mai mult mișcarea proeuropeană. Atenție însă, acesta este un avertisment prezentat de analiștii internaționali: există posibilitatea replicării scenariului georgian în Republica Moldova. Să se câștige alegerile prezidențiale în turul doi, însă alegerile parlamentare să returneze parcursul european al țării.”

Pachetul de creștere economică pentru Republica Moldova nu a fost condiționat de instituțiile europene, iar rezultatul referendumului nu afectează repartizarea resurselor.

„Uniunea Europeană s-a angajat să sprijine financiar Republica Moldova cu aproximativ 1,8 miliarde de euro ca parte a acestui plan de dezvoltare economică pentru Moldova, care vizează nu doar dezvoltarea infrastructurii critice a Republicii Moldova, ci și întărirea economiei și susținerea procesului de integrare europeană, precum și investiții în capitalul uman. Or aceasta este cea mai mare sumă acordată vreodată Republicii Moldova de către Uniunea Europeană. Ceea ce reflectă sigur angajamentul instituțiilor europene față de stabilitatea și dezvoltarea țării.”

Reformele democratice și instituționale sunt așteptate de Bruxelles, iar UE poate cere responsabilizarea clasei politice.

„Republica Moldova va putea beneficia în continuare de bani din acel instrument de intervenție al Uniunii Europene. Iar pe lângă cei 1,8 miliarde alocați exclusiv Republicii Moldova, mai vorbim de aproximativ 6,3 milioane de lei moldovenești din instrumentul pe care, în premieră, statele scandinave și baltice în formatul Nordic Baltic 8 îl vor aloca R. Moldova pentru continuarea dezvoltării și susținerii reformei europene. Și politicienii de la Chișinău să înțeleagă că acești bani vin cu scopul de a face o viață mai bună pentru cetățeni și pentru a dezvolta o economie durabilă.”

Citește mai mult