Electorala

Alexandru Tănase: Coruperea votului este o infracțiune antidemocratică și pune în pericol securitatea statului

Datele privind coruperea a 300.000 de alegători sunt absolut alarmante și reprezintă un tablou în care semnalează un pericol la securitatea națională. „Dacă un stat străin are posibilitatea de a manipula circa 20-25% din totalul alegătorilor - este foarte grav pentru un stat democratic”, a constatat pentru Moldova 1 fostul președinte al Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase.

Expertul a explicat în emisiunea ÎN CONTEXT că coruperea alegătorilor este o infracțiune, dar nu e motiv pentru a pune la îndoială rezultatul și validarea referendumului. „După toate calculele, referendumul este unul absolut valid. Dacă analizăm și alte state europene cum au aderat la UE, observăm că nu e o abatere de la anumite norme ale unei societăți pluraliste. Ar fi fost dramatic dacă noi am fi avut un vot de 90-95%, atunci cred că sunt suspiciuni. Dar 50% se încadrează în structura socială a moldovenilor. Jumătate sunt proeuropeni cu aspirații prooccidentale, a doua jumătate e formată din minorități naționale, persoane mai în vârstă, nostalgice după tinerețile lor și URSS. Acum am realizat o victorie. Urmează Curtea Constituțională să examineze aceste rezultate, iar textul din buletinul de vot va deveni text în Constituție.”

Expertul susține că tranzacțiile financiare suspecte ruse trebuie blocate pentru a preveni coruperea electoratului. „Atenție, Rusia va mobiliza absolut toate resursele pentru a torpila candidatul proeuropean. Nu e o matematică complicată. Instituțiile statului trebuie să-și facă datoria acum: Ministerul de Interne, Centrul Național Anticorupție. Trebuie de folosit orice resursă de a bloca orice mișcare financiară din Federația Rusă sau alte țări. Fără bani nu pot corupe voturile, iar oamenii nu vor vota așa cum le cere Putin. E o chestie determinantă. Vânzarea votului este infracțiune și nu are nicio legătură cu democrația. Dacă noi pornim de la ideea că democrația ar permite cumpărarea voturilor, atunci întregul sistem al democrației globale se duce pe apa sâmbetei”, a atenționat Tănase.

Interlocutorul a mai explicat că orice infracțiune trebuie raportată. „În cazul în care un politician declară că alegerile au fost falsificate, asta nu influențează soluția juridică privind validarea alegerilor. Faptul că noi cunoaștem că Șor cumpără voturi încă nu înseamnă că există probe. Curtea Constituțională din Republica Moldova are o jurisprudență constantă, este instanța de drept comun. Acolo nu ai cum să administrezi probe, nici nu există posibilitatea. De asta toate încălcările care sunt trebuie reclamate în condițiile Codului electoral și toate trebuie redate justiției, în condițiile legii care reglementează exercițiul de alegere a șefului statului. Dacă nu avem probe scrise, ele nu au nicio valoare juridică și nu pot conduce la invalidarea unui scrutin. Încălcarea trebuie reclamată și documentată. Poliția, concurenții electorali imediat să conteste în instanța de judecată, să obțină cât mai multe probe constatate. Altfel, rămânem la o retorică, dar care nu are absolut nicio greutate în fața unei instanțe de judecată. Sper ca cei care se ocupă de procesul electoral să fie foarte atenți la acest aspect”, a mai recomandat constituționalistul.

Amintim că cetățenii au mers pe 20 octombrie la vot pentru a-și alege viitorul președinte și pentru a participa la referendumul republican constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În urma procesării a 100% din procesele-verbale, prezentate de CEC, pentru referendumul constituțional 50,38% dintre alegătorii care au participat au răspuns „DA”, iar 49,62% au răspuns „NU”.

Pe 3 noiembrie alegătorii sunt chemați să participe la turul doi al alegerilor prezidențiale. Bătălia se va da între președinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor.

Citește mai mult