Justiție

Doar în octombrie, din Rusia în R. Moldova au fost transferați peste 24 de milioane de dolari pentru coruperea alegătorilor

În ultimele două luni, 39 de milioane de dolari au fost transferați din Rusia în Republica Moldova cu scopul de a corupe alegătorii, a declarat astăzi șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing. Potrivit acestuia, rețeaua condusă de oligarhul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda bancară”, a transferat, doar în octombrie, peste 24 de milioane de dolari pentru a mitui votanții.

Banii au fost introduși în țară prin intermediul aplicației PSB, care aparține băncii rusești „Promsveazibank”, aflată sub sancțiuni internaționale. Cernăuțeanu a precizat că această schemă de corupere electorală a început în luna aprilie a acestui an, iar până în prezent au fost documentate aproximativ 138.000 de conturi pe care erau efectuate transferuri din Federația Rusă. Cetățenii erau ghidați cu privire la modul în care puteau accesa sumele transferate prin boturi de Telegram. Amploarea fenomenului este mult mai mare decât se credea inițial, avertizează șeful IGP, în condițiile în care de bani ar fi beneficiat nu doar persoana pe contul căreia erau transferați banii, dar și membrii familiei acesteia.

Această schemă de corupere electorală a fost denunțată și de Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat. După rezultatele alegerilor din 20 octombrie, Sandu a acuzat Rusia că a încercat să cumpere, prin intermediul organizațiilor criminale, peste 300 de mii de voturi în primul scrutin. Șeful IGP a declarat astăzi că, de fapt, cifra reală ar putea-o depăși pe cea anunțată de Maia Sandu, însă a menționat că „este prematur” să anunțe o cifră exactă, la această etapă.

Viorel Cernăuțeanu a mai anunțat că, pe lângă transferurile realizate prin sistemul PSB, coruperea alegătorilor continuă și prin alte metode, inclusiv prin intermediul curierilor. În acest context, miercuri, au fost efectuate percheziții într-un raion din nordul Republicii Moldova, în urma cărora au fost ridicați circa 175 de mii de lei. Descinderile au vizat persoane care ar fi implicate în remunerarea fizică a votanților pentru turul I de scrutin și pregătirea terenului pentru turul II. În prezent, în această schemă sunt documentate de oamenii legii peste 520 de persoane.

„O persoană cu un rol secundar în această schemă a acceptat să colaboreze cu ancheta. Coordonatorul din raionul respectiv a reușit să distribuie banii către 36 de persoane, însă planul său era să ajungă la peste 300 de oameni”, a anunțat șeful IGP.

Precizăm că, după alegerile din 20 octombrie, autoritățile din Republica Moldova au anunțat că se concentrează pe combaterea corupției electorale și pe prevenirea unor astfel de abateri în viitoarele scrutine. Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a chemat, în ajun, organele de drept – poliția, procuratura și instanțele de judecată – să își coordoneze mai bine acțiunile pentru a asigura transparența și corectitudinea procesului electoral. Detalii - AICI.

CITEȘTE ȘI: Și-au vândut votul. CNA a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală

SUA avertizează: Rusia ar putea încerca să influențeze turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult