Alegeri

Expert, despre milioanele de dolari transferați din Rusia pentru a mitui votanții: Este un atac direct asupra Republicii Moldova

Transferul de 39 de milioane de dolari pentru a influența procesele electorale reprezintă un atac direct asupra Republicii Moldova și trebuie contracarat cu toate mijloacele disponibile. Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate de la Organizația WatchDog, a declarat pentru Moldova 1 că acest grup criminal organizat, de o proporție fără precedent în istoria țării, nu trebuie să beneficieze de impunitate, iar cei care fură voturi trebuie să ajungă la închisoare.

„Nu este un lucru ușor și este clar când vorbim numai de volumul de date care au fost procesate, de numărul de oameni care trebuie documentați și trași la răspundere în aceste scheme. Un cont era utilizat de familii sau mici localități, adică am putea vorbi de 300.000 de oameni care au corupt votul. Este un atac direct asupra Republicii Moldova și el trebuie contracarat cu toate mijloacele disponibile.”

Potrivit analistului, cei implicați în schema lui Șor trebuie dur sancționați. „Suma de 39 de milioane de dolari este de două ori mai mare decât bugetul orașului Bălți. Fiecare să-și asume consecințele a ceea ce face, iar dacă a luat mită trebuie să se aștepte la o sancțiune contravențională maximă. Fiecare poate să iasă din această schemă prin colaborarea cu poliția, iar cei care sunt coordonatori implicați în scheme să răspundă cu amenzi grele sau cu până la trei ani de pușcărie. Riscul e prea mare pentru 900 sau peste o mie de lei. Trebuie să fie clar că nu există impunitate, iar hoții care fură voturi trebuie să ajungă la închisoare, mai ales că vorbim despre un grup criminal organizat de o proporție fără precedent în istoria Republicii Moldova.”

Poliția să fie în stare de alertă în special în primele ore ale scrutinului, când oamenii lui Șor se vor activiza pentru implicarea celor mituiți, susține Curăraru. „Influență asupra rezultatelor există și va continua, fiindcă este timp foarte puțin de a destructura schema respectivă. Sperăm că și în turul doi voturile oamenilor care votează din propria convingere vor depăși net aceste voturi coruptibile. Este clar că este nevoie de mobilizare, iar oamenii să demonstreze că nu le pot cumpăra votul. Singura opțiune pentru moldoveni e să câștige cu o marjă foarte mare un candidat proeuropean, încât să nu spună că votul a fost fraudat.”

Expertul avertizează că în turul doi schema va lua amploare și se pot organiza proteste în masă. „E clar că Ilan Șor pregătește proteste pe care vrea să le facă violente. Dacă câștigă sau nu un candidat pe care îl favorizează, oricum le va face pentru că se pregătește de alegerile parlamentare. Deja a anunțat că ar pregăti protestele în legătură cu rezultatele referendumului, ca să pună presiune pe Curtea Constituțională ca să nu le valideze. Acești oameni au fost instruiți privind utilizarea dronelor, sintetizarea explozivelor. Riscul cel mai mare e acea schemă preferată a Rusiei cu „jertfe sfinte” din propriii oameni. Toți oamenii care s-ar gândi să primească bani ca să meargă la proteste: Nu o faceți, este riscant pentru viață”.

Rețeaua condusă de oligarhul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda bancară”, a transferat, doar în octombrie, peste 24 de milioane de dolari pentru a mitui votanții, iar în ultimele două luni 39 de milioane de dolari au fost transferați din Rusia în Republica Moldova cu scopul de a corupe alegătorii, constată șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Pe 3 noiembrie alegătorii sunt chemați să participe la turul doi al alegerilor prezidențiale. Bătălia se va da între președinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor.

Citește mai mult